Tromboza venoasă profundă este cauzată de perioadele lungi de imobilitate. Persoanele care petrec mult timp la birou, fără pauze, prezintă riscul cel mai mare. Cercetările realizate până în prezent de specialiștii americani au subliniat efectele negative pe care expunerea la particule chimice minuscule, rezultate în urma arderii combustibilului, le are asupra bunei funcționări cardiace și cerebrale.

În urma unui studiu, cercetătorii au descoperit că poluarea produce mult mai multe pagube organismului decât se cunoștea până în prezent. Particulele chimice inhalate ne afectează sănătatea, favorizând dezvoltarea trombozei venoase profunde, o afecțiune ce constă în apariția unor cheaguri de sânge la nivelul picioarelor.

În urma analizei efectuate, specialiștii au ajuns la concluzia că poluarea ne "îngroașă" sângele, crescând astfel probabilitatea formării cheagurilor. Cheagurile de sânge care se formează la nivelul picioarelor se pot deplasa către plămâni, unde se depozitează, putând declanșa un embolism pulmonar, uneori fatal. Cercetătorii și-au bazat studiul pe rapoartele privind calitatea aerului și nivelul de poluare din zonele în care locuiau.

Aceștia au descoperit că persoanele care au fost expuse unei cantități mai mari de noxe cu un an înainte de controlul medical prezentau un risc foarte mare de a face cheaguri de sânge. Arhivele de Medicină Internă arată că la fiecare metru pătrat, o creștere cu zece micrograme de particule chimice duce la creșterea riscului apariției trombozei venoase profunde cu 70 la sută.

Ghidurile referitoare la calitatea aerului arată că limita admisă de astfel de chimicale în aer este de 50 micrograme pe metru pătrat.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment