Vrei mai multă eleganţă, mai mult stil, mai mult rafinament în casa ta? Vrei un interior diferit, mai frumos şi echilibrat cromatic? Îl poţi avea dacă ţii cont de unele detalii. Pentru a obține o ambianţă armonioasă într-o încăpere, află cum ar trebui să combini culorile şi respectă regula proporţiilor: nuanţa predominantă o reprezintă pereţii (între 50 şi 60%), culoarea secundară este cea a mobilei, tapiţeriei, draperiilor etc. (circa 30%), restul fiind culoare de accent (lustre, vaze, veioze, obiecte decorative etc.).

Culoarea zugrăvelii / tapetului - după orientarea camerei
- Spre nord: dormitor - roz, alb, auriu; camere de zi - galben, galben-pal, oranj; bucătărie - crem, alb, galben-deschis;
- Spre vest: optează pentru roşu, griuri, galben-ocru;
- Spre est: sunt preferabile culori pastelate (inclusiv culoarea oului de raţă), crem;
- Spre sud: alb, gri, bleu, verde-pal, roz;

În dependență de dimensiunea și forma camerei
  • Înaltă: plafonul sau covorul să fie mai închis la culoare; nu pune tapet sau perdele în dungi verticale.
  • Joasă: pereţii să fie în culori luminoase; mobila, pardoseala şi covoarele să aibă culori deschise.
  • Mică: pereţi într-o singură nuanţă; deschisă; lemnăria să aibă aceeaşi culoare. Pune şi o oglindă mare pe peretele din faţa uşii - va "dubla" încăperea.
  • Lungă: foloseşte culori deschise şi reci (bleu-deschis, vernil, alb) pentru pereţii înguşti, ca să pară mai lată, şi culori închise, ca să obţii efectul opus.

În dependență de culoarea dominantă din locuinţă, ne simţim mai bine sau mai rău. De exemplu, roşul aduce o doză de energie, albastrul îi ajută pe cei care suferă de artrită, portocaliul stimulează sentimentele şi apetitul şi inspiră energie şi căldură.

Obţii un spaţiu formal din contraste puternice şi un efect liniştitor din nuanţe apropiate. Culorile şi impactul lor emoţional trebuie să fie strâns legate de activităţile care au loc în acel spaţiu - de exemplu, albastrul şi nuanţele lui sunt potrivite în dormitor, pentru că inspiră calm şi relaxare şi îţi asigură un somn liniştit.

Tavanele mai închise la culoare creează impresia de spaţiu mai mare. Foarte importantă pentru felul în care se vede culoarea este şi poziţia ferestrelor. Nuanţele închise par şi mai întunecate în camerele cu ferestrele orientate spre nord.

Achiziţionarea mobilei trebuie atent planificată, ca nu cumva să o regreţi ulterior. Decide ce vrei să cumperi, stabileşte-ţi un buget şi măsoară dimensiunile pe care le ai la dispoziţie. Mergi apoi la cât mai multe magazine de profil, dar întreabă-ţi şi prietenii, colegii de unde şi- au cumpărat ei mobila.

La magazin, încearcă să vorbeşti cu cineva avizat şi cere-i detalii despre materiale, culori, texturi şi, mai ales, explică-i ce piese de mobilier cauţi. De asemenea, încearcă să asortezi cromatic noile piese cu mobila, draperiile, covoarele şi obiectele de decor pe care le ai deja, precum şi cu nuanţa pereţilor.
Yandex