În anotimpul verii, datorită pierderilor de apă și elementelor minerale prin transpirație, putem risca să avem probleme grave de sănătate: de la crampe musculare la amețeli, dureri de cap, greață, vărsături.  Pentru a le evita, specialiștii recomandă un aport hidro-mineral corespunzător.

La temperaturi înalte este necesar să consumăm multe lichide și produse alimentare cu un conținut mare de apă. Lichidele cu un anumit mai ridicat de sodiu (mai ales cele acidulate) asigură refacerea acidității gastrice normale, ce poate scădea vara.

Apa minerală se utilizează în completare la cea plată. Sunt utile și sucurile naturale din fructe și legume, care sunt bogate în acizi organici și fitonutrienți. Nu se recomandă consumul de alcool, berea fiind consumată cu moderație, deoarece crește pofta de mâncare și poate provoca somnul datorită unor compuși din hamei.

Cantitatea de lichide este diferită în funcție de sex și vârstă. Zilnic pentru un adult se recomandă cel puțin 2,5 litri. Medicii mai recomandă includerea în alimentația de vară a produselor bogate în apă și minerale: lapte și lactate acide (kefir, iaurt), salate de fructe și/sau legume.

În perioada caldă, este necesar să acordam atenție igienei, deoarece foarte mulți microbi se multiplică la temperaturi ridicate. Tot temperaturile ridicate se fac vinovate și de înmulțirea insectelor ce pot intra foarte ușor în contact cu alimentele, ducând la contaminarea cu diverși germeni.

Experții recomandă păstrarea produselor alimentare la rece, evitând în așa mod alterarea lor. În ceea ce privește fructele și legumele, ele necesită a fi spălate foarte bine, deoarece pot conține microbi sau paraziți. Pentru evitarea îmbolnăvirilor digestive (sau a intoxicațiilor), spălați mâinile. Spălarea mâinilor trebuie să fie făcută nu doar în perioada verii, ci pe tot parcursul anului, înainte de a ne așeza la masă.

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

RECENT

INFLUENCE ON HEALTH AND SOCIO-ECONOMIC EFFECTS OF DISEASE INCIDENCE OF CHICKENPOX IN THE REPUBLIC OF MOLDOVA (Sofronie V. Negara S.С.)
28.11.2018

Research article
ORCID: 0000-0003-0614-3611;
ORCID:0000-0002-1007-1393;
Nicolae Testemițanu State University of Medicine and Pharmacy, Kishine [ ... ]

THE SOCIO-ECONOMIC IMPACT OF POST CARDIAC SURGERY PATIENTS WITH SEPTIC-PURULENT NOSOCOMIAL INFECTIONS (Nastas A.T.)
28.11.2018

Research article
ORCID: 0000-0002-3992-9242
Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Chisinau, Moldova
* Corresponding author (al [ ... ]

THE ANALYSIS OF HEALTH EDUCATION MEASURES CARRIED OUT TO PREVENT RESPIRATORY DISEASES IN REPUBLIC OF MOLDOVA (Bitlan S., Sofronie V.)
27.11.2018

Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Moldova

KEYWORDS: health promotion, health education, mass-media information.  [ ... ]

ECONOMIC IMPACT OF MORBIDITY DUE TO POST-CARDIOSURGICAL SEPTIC-PURULENT NOSOCOMIAL INFECTIONS (SPNI) (Nastas A.)
27.11.2018

Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Moldova

KEYWORDS: economic impact, post-cardiosurgical, septic-purulent nosoco [ ... ]

Cancerul tubar, afecțiune gravăCancerul tubar, afecțiune gravă
26.04.2018

Cancerul tubar reprezintă o formă rară de cancer ginecologic. Maladia este una foarte gravă, fiind uneori greu diagnosticată, urmată d [ ... ]

Assessment of the measures on health education in the field of infectious diseases for the population of the Republic of Moldova in 2006-2011 (Alina Druc, Vasile Sofronie)Assessment of the measures on health education in the field of infectious diseases for the population of the Republic of Moldova in 2006-2011 (Alina Druc, Vasile Sofronie)
26.04.2018

Background: The study of evaluating measures for health promotion and health education in the field of infectious pathologies done among the [ ... ]

Aspecte epidemiologice privind morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova (Negara Silvia, Sofronie Vasile)Aspecte epidemiologice privind morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova (Negara Silvia, Sofronie Vasile)
17.04.2018

A fost studiată și efectuată analiza epidemiologică a morbidității prin varicelă în Republica Moldova în perioada anilor 1985 - 201 [ ... ]

Alte articole...
2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment