În anotimpul verii, datorită pierderilor de apă și elementelor minerale prin transpirație, putem risca să avem probleme grave de sănătate: de la crampe musculare la amețeli, dureri de cap, greață, vărsături. Pentru a le evita, specialiștii recomandă un aport hidro-mineral corespunzător.
La temperaturi înalte este necesar să consumăm multe lichide și produse alimentare cu un conținut mare de apă. Lichidele cu un anumit mai ridicat de sodiu (mai ales cele acidulate) asigură refacerea acidității gastrice normale, ce poate scădea vara.
Apa minerală se utilizează în completare la cea plată. Sunt utile și sucurile naturale din fructe și legume, care sunt bogate în acizi organici și fitonutrienți. Nu se recomandă consumul de alcool, berea fiind consumată cu moderație, deoarece crește pofta de mâncare și poate provoca somnul datorită unor compuși din hamei.
Cantitatea de lichide este diferită în funcție de sex și vârstă. Zilnic pentru un adult se recomandă cel puțin 2,5 litri. Medicii mai recomandă includerea în alimentația de vară a produselor bogate în apă și minerale: lapte și lactate acide (kefir, iaurt), salate de fructe și/sau legume.
În perioada caldă, este necesar să acordam atenție igienei, deoarece foarte mulți microbi se multiplică la temperaturi ridicate. Tot temperaturile ridicate se fac vinovate și de înmulțirea insectelor ce pot intra foarte ușor în contact cu alimentele, ducând la contaminarea cu diverși germeni.
Experții recomandă păstrarea produselor alimentare la rece, evitând în așa mod alterarea lor. În ceea ce privește fructele și legumele, ele necesită a fi spălate foarte bine, deoarece pot conține microbi sau paraziți. Pentru evitarea îmbolnăvirilor digestive (sau a intoxicațiilor), spălați mâinile. Spălarea mâinilor trebuie să fie făcută nu doar în perioada verii, ci pe tot parcursul anului, înainte de a ne așeza la masă.