Oscilațiile de temperatură de la o zi la alta au un impact puternic asupra organismului nostru. Asemenea variații meteorologice nu cauzează probleme doar în alegerea hainelor corespunzătoare, ci constituie un pericol adevărat pentru imunitate, lăsându-și amprenta asupra sănătății organismului.
Oscilațiile de temperatură au un impact enorm asupra organismului
Trebuie de știut că, un corp sănătos poate suporta fără dificultăți chiar și diferențele mai mari de temperatură, însă multe persoane se confruntă cu anumite vulnerabilități fizice sau afecțiuni cronice. Anumiți factori externi precum precipitațiile, umiditatea, presiunea atmosferică și variațiile meteo, influențează în mod negativ un număr mare de persoane, ducând la apariția durerilor de cap, migrenelor, amețelilor, tulburărilor de echilibru, a stărilor de slăbiciune și apatie.

Pacienții cu probleme respiratorii
Pacienții trebuie să rețină că, aceste oscilații de temperatură nu duc la îmbolnăvire în adevăratul sens al cuvântului, ci mai degrabă pot declanșa și agrava anumite afecțiuni, în special cele de natură respiratorie. Asemenea schimbări exterioare produc un dezechilibru în interiorul organismului și implicit al imunității, favorizând astfel apariția virozelor respiratorii sau chiar a pneumoniilor.

Cei care se confruntă cu bronșite astmatiforme sau cu astm bronșic ar trebui să evite ieșirile atunci când afară este ceață sau aer rece și umed. Cei mai vulnerabili sunt copii, bătrânii și pacienții cu probleme respiratorii cronice.

Pacienții hipertensivi, fumătorii
Persoanele hipertensive se pot confrunta cu oscilații mai frecvente ale tensiunii arteriale, dar și ale pulsului, ceea ce implicit poate duce la agravarea tahicardiei. În cazurile în care vremea se răcește brusc, acest lucru poate duce la creșterea indicelui tensiunii, în special dimineață, dar și la mărirea frecvenței crizelor anginoase, pentru bolnavii care s-au confruntat cu angină pectorală și infarct miocardic. În plus, aceștia sunt expuși și apariției unui atac de cord. Fumătorii trebuie să acorde în această perioadă o atenție sporită, ei fiind supuși unui factor de risc.

Pacienții depresivi
Vremea instabilă poate aduce la rândul ei un dezechilibru psihic pentru persoanele meteo-sensibile, care au stări emoționale oscilante, iar în încercarea de a se adapta acestor noi condiții, se pot confrunta cu stări de indispoziție și depresie. Aceștia pot întâmpina probleme de concentrare și insomnii, întrucât în această perioadă organismul lor trece printr-o adevărată dereglare a ritmului de odihnă, capacității de concentrare, slăbire sau amețeli.

Pacienții alergici
Întocmai din cauza acestor oscilații bruște, organismul este afectat din foarte multe puncte de vedere - își pierde ritmul de odihnă, se mărește starea de oboseală și se micșorează imunitatea. Acestea constituie un factor de risc ce va duce la agravarea alergiilor și la creșterea sensibilității în fața atacurilor bacteriilor și virusurilor. În așa mod, în aceste perioade meteo-oscilante se măresc cazurile de bronșită infecțioasă și sinuzită.

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

RECENT

INFLUENCE ON HEALTH AND SOCIO-ECONOMIC EFFECTS OF DISEASE INCIDENCE OF CHICKENPOX IN THE REPUBLIC OF MOLDOVA (Sofronie V. Negara S.С.)
28.11.2018

Research article
ORCID: 0000-0003-0614-3611;
ORCID:0000-0002-1007-1393;
Nicolae Testemițanu State University of Medicine and Pharmacy, Kishine [ ... ]

THE SOCIO-ECONOMIC IMPACT OF POST CARDIAC SURGERY PATIENTS WITH SEPTIC-PURULENT NOSOCOMIAL INFECTIONS (Nastas A.T.)
28.11.2018

Research article
ORCID: 0000-0002-3992-9242
Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Chisinau, Moldova
* Corresponding author (al [ ... ]

THE ANALYSIS OF HEALTH EDUCATION MEASURES CARRIED OUT TO PREVENT RESPIRATORY DISEASES IN REPUBLIC OF MOLDOVA (Bitlan S., Sofronie V.)
27.11.2018

Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Moldova

KEYWORDS: health promotion, health education, mass-media information.  [ ... ]

ECONOMIC IMPACT OF MORBIDITY DUE TO POST-CARDIOSURGICAL SEPTIC-PURULENT NOSOCOMIAL INFECTIONS (SPNI) (Nastas A.)
27.11.2018

Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Moldova

KEYWORDS: economic impact, post-cardiosurgical, septic-purulent nosoco [ ... ]

Cancerul tubar, afecțiune gravăCancerul tubar, afecțiune gravă
26.04.2018

Cancerul tubar reprezintă o formă rară de cancer ginecologic. Maladia este una foarte gravă, fiind uneori greu diagnosticată, urmată d [ ... ]

Assessment of the measures on health education in the field of infectious diseases for the population of the Republic of Moldova in 2006-2011 (Alina Druc, Vasile Sofronie)Assessment of the measures on health education in the field of infectious diseases for the population of the Republic of Moldova in 2006-2011 (Alina Druc, Vasile Sofronie)
26.04.2018

Background: The study of evaluating measures for health promotion and health education in the field of infectious pathologies done among the [ ... ]

Aspecte epidemiologice privind morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova (Negara Silvia, Sofronie Vasile)Aspecte epidemiologice privind morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova (Negara Silvia, Sofronie Vasile)
17.04.2018

A fost studiată și efectuată analiza epidemiologică a morbidității prin varicelă în Republica Moldova în perioada anilor 1985 - 201 [ ... ]

Alte articole...
2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment