Ultravioletele reflectate de albul zăpezii ard pielea cu aceeași intensitate ca ultravioletele de vară. Prin urmare, chiar și în acest anotimp, este obligatorie folosirea cremelor de protecție, atenționează specialiștii.

În sezonul rece, timpul îndelungat petrecut pe pârtii sau la o plimbare poate lăsa semne la nivelul pielii. Ultravioletele reflectate de albul zăpezii ard pielea cu aceeași intensitate ca și ultravioletele de vară. Chiar și într-o zi noroasă, la altitudine, există riscul modificării culorii pielii. Este bine cunoscut că bronzul de munte este intens și rezistent.
Medicii avertizează: Iarna, ultravioletele ard pielea la fel ca vara
Persoanele cu modificări de culoare a pielii, cum ar fi melasma, suferă o accentuare a discromiei din cauza ultravioletelor de iarnă. În consecință, se impune folosirea cremelor de protecție, adesea uitate în sezonul rece. Petele, arsurile și chiar cancerul pot afecta persoanele care nu se protejează corect.

Sfaturi
Persoanele care stau mult timp în aer liber dezvoltă cu ușurință cuperoza, ridurile li se accentuează, iar riscul dezvoltării unor leziuni pre-canceroase sau chiar a unor carcinoame cutanate este mare.

Schiorii profesioniști și alți sportivi care își petrec mult timp în aer liber sunt mai susceptibili la dezvoltarea cancerelor cutanate la nivelul fetei. Se întâlnește frecvent și cancerul de buză, dacă zona este traumatizată, pe lângă lumină, de dentiție defectă sau de nicotina din țigări.

Medicii îi recomandă pe amatorii sporturilor de iarnă sa învețe să detecteze orice semn al pielii cu potențial periculos. Leziunile care nu mai trec, fisurile persistente ale buzelor, culoarea lor anormală trebuie semnalate urgent dermatologului.

Toate aceste semne sunt caracteristice keratozelor actinice, leziuni pre-canceroase și carcinoamelor spinocelulare care pot afecta ușor buza inferioară. Carcinoamele bazocelulare care apar frecvent pe nas, pleoape, urechi, dar și pe restul feței pot debuta cu o bubiță translucidă și vascularizata care seamănă cu un coș, dar care crește treptat.

Mare atenție și în cazul copiilor. Se știe că pielea copilului este mai vulnerabilă atât la temperaturi scăzute, vânt, umezeală, cât și la radiații UV.

Copiii care își petrec multe ore la derdeluș, schi sau în aer liber trebuie protejați de frig, dar și de expunerea la lumina intensă de la altitudine. Cremele grase creează o barieră protectoare și împiedică uscarea și rănirea suprafețelor cutanate expuse, iar dacă au în compoziție și ingrediente foto-protectoare feresc de arsura solară.

În prezent, cancerul de piele se poate vindeca dacă este depistat și tratat la timp.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment