Ultravioletele reflectate de albul zăpezii ard pielea cu aceeași intensitate ca ultravioletele de vară. Prin urmare, chiar și în acest anotimp, este obligatorie folosirea cremelor de protecție, atenționează specialiștii.

În sezonul rece, timpul îndelungat petrecut pe pârtii sau la o plimbare poate lăsa semne la nivelul pielii. Ultravioletele reflectate de albul zăpezii ard pielea cu aceeași intensitate ca și ultravioletele de vară. Chiar și într-o zi noroasă, la altitudine, există riscul modificării culorii pielii. Este bine cunoscut că bronzul de munte este intens și rezistent.
Medicii avertizează: Iarna, ultravioletele ard pielea la fel ca vara
Persoanele cu modificări de culoare a pielii, cum ar fi melasma, suferă o accentuare a discromiei din cauza ultravioletelor de iarnă. În consecință, se impune folosirea cremelor de protecție, adesea uitate în sezonul rece. Petele, arsurile și chiar cancerul pot afecta persoanele care nu se protejează corect.

Sfaturi
Persoanele care stau mult timp în aer liber dezvoltă cu ușurință cuperoza, ridurile li se accentuează, iar riscul dezvoltării unor leziuni pre-canceroase sau chiar a unor carcinoame cutanate este mare.

Schiorii profesioniști și alți sportivi care își petrec mult timp în aer liber sunt mai susceptibili la dezvoltarea cancerelor cutanate la nivelul fetei. Se întâlnește frecvent și cancerul de buză, dacă zona este traumatizată, pe lângă lumină, de dentiție defectă sau de nicotina din țigări.

Medicii îi recomandă pe amatorii sporturilor de iarnă sa învețe să detecteze orice semn al pielii cu potențial periculos. Leziunile care nu mai trec, fisurile persistente ale buzelor, culoarea lor anormală trebuie semnalate urgent dermatologului.

Toate aceste semne sunt caracteristice keratozelor actinice, leziuni pre-canceroase și carcinoamelor spinocelulare care pot afecta ușor buza inferioară. Carcinoamele bazocelulare care apar frecvent pe nas, pleoape, urechi, dar și pe restul feței pot debuta cu o bubiță translucidă și vascularizata care seamănă cu un coș, dar care crește treptat.

Mare atenție și în cazul copiilor. Se știe că pielea copilului este mai vulnerabilă atât la temperaturi scăzute, vânt, umezeală, cât și la radiații UV.

Copiii care își petrec multe ore la derdeluș, schi sau în aer liber trebuie protejați de frig, dar și de expunerea la lumina intensă de la altitudine. Cremele grase creează o barieră protectoare și împiedică uscarea și rănirea suprafețelor cutanate expuse, iar dacă au în compoziție și ingrediente foto-protectoare feresc de arsura solară.

În prezent, cancerul de piele se poate vindeca dacă este depistat și tratat la timp.

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

RECENT

INFLUENCE ON HEALTH AND SOCIO-ECONOMIC EFFECTS OF DISEASE INCIDENCE OF CHICKENPOX IN THE REPUBLIC OF MOLDOVA (Sofronie V. Negara S.С.)
28.11.2018

Research article
ORCID: 0000-0003-0614-3611;
ORCID:0000-0002-1007-1393;
Nicolae Testemițanu State University of Medicine and Pharmacy, Kishine [ ... ]

THE SOCIO-ECONOMIC IMPACT OF POST CARDIAC SURGERY PATIENTS WITH SEPTIC-PURULENT NOSOCOMIAL INFECTIONS (Nastas A.T.)
28.11.2018

Research article
ORCID: 0000-0002-3992-9242
Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Chisinau, Moldova
* Corresponding author (al [ ... ]

THE ANALYSIS OF HEALTH EDUCATION MEASURES CARRIED OUT TO PREVENT RESPIRATORY DISEASES IN REPUBLIC OF MOLDOVA (Bitlan S., Sofronie V.)
27.11.2018

Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Moldova

KEYWORDS: health promotion, health education, mass-media information.  [ ... ]

ECONOMIC IMPACT OF MORBIDITY DUE TO POST-CARDIOSURGICAL SEPTIC-PURULENT NOSOCOMIAL INFECTIONS (SPNI) (Nastas A.)
27.11.2018

Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Moldova

KEYWORDS: economic impact, post-cardiosurgical, septic-purulent nosoco [ ... ]

Cancerul tubar, afecțiune gravăCancerul tubar, afecțiune gravă
26.04.2018

Cancerul tubar reprezintă o formă rară de cancer ginecologic. Maladia este una foarte gravă, fiind uneori greu diagnosticată, urmată d [ ... ]

Assessment of the measures on health education in the field of infectious diseases for the population of the Republic of Moldova in 2006-2011 (Alina Druc, Vasile Sofronie)Assessment of the measures on health education in the field of infectious diseases for the population of the Republic of Moldova in 2006-2011 (Alina Druc, Vasile Sofronie)
26.04.2018

Background: The study of evaluating measures for health promotion and health education in the field of infectious pathologies done among the [ ... ]

Aspecte epidemiologice privind morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova (Negara Silvia, Sofronie Vasile)Aspecte epidemiologice privind morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova (Negara Silvia, Sofronie Vasile)
17.04.2018

A fost studiată și efectuată analiza epidemiologică a morbidității prin varicelă în Republica Moldova în perioada anilor 1985 - 201 [ ... ]

Alte articole...
2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment