Acest gaz nu are miros şi de aceea este foarte periculos pentru că nu poate fi depistat. Ia naştere prin arderea incompletă a combustibililor: lemne, cărbuni, petrol, gaze etc. acumulându-se în spaţii şi în camere închise, fără aerisire suficientă.

De aceea, gazul se întâlneşte în concentraţii periculoase în garajele sau încăperile în care se rulează motoare cu explozie, în camerele cu sobe defecte sau improvizate, în cabina autovehiculelor etc.
Intoxicatia cu oxid de carbon (Monoxidul de carbon)
În raport de timpul de expunere şi de concentraţia gazului din încăpere, intoxicaţia poate apare mai repede sau mai târziu, după 4-5 ore. Când se produce o intoxicaţie uşoară, persoana sau persoanele intoxicate prezintă dureri puternice de cap, cu senzaţia de zvâcnire a tâmplelor, cu ameţeli, greţuri şi (sau) vărsături. Faţa intoxicatului este de culoare roşie-vişinie iar respiraţia este greoaie şi rapidă, deoarece oxidul de carbon, împiedicând oxigenul să ajungă în ţesuturi, acţionează ca într-o asfixie.

Dacă se recunoaşte la timp cauza acestor tulburări şi se iese imediat la aer curat ori se deschid ferestrele, lucrurile se opresc aici, iar intoxicatul îşi revine la normal în câteva ore. într-o fază avansată de intoxicaţie omul nu se mai poate autosalva, iar salvarea lui depinde de prezenţa altei persoane şi de rapiditatea cu care este scos din aerul otrăvit.

În caz de pierdere a cunoştinţei i se va face intoxicatului respiraţie artificială timp îndelungat, mai înainte de a fi transportat la o unitate sanitară. Când se telefonează la „Salvare" se va specifica şi despre ce fel de intoxicaţie este vorba pentru a aduce şi un aparat de respirat oxigen, oxigenul fiind singurul antidot împotriva intoxicaţiei cu oxid de carbon.

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

RECENT

INFLUENCE ON HEALTH AND SOCIO-ECONOMIC EFFECTS OF DISEASE INCIDENCE OF CHICKENPOX IN THE REPUBLIC OF MOLDOVA (Sofronie V. Negara S.С.)
28.11.2018

Research article
ORCID: 0000-0003-0614-3611;
ORCID:0000-0002-1007-1393;
Nicolae Testemițanu State University of Medicine and Pharmacy, Kishine [ ... ]

THE SOCIO-ECONOMIC IMPACT OF POST CARDIAC SURGERY PATIENTS WITH SEPTIC-PURULENT NOSOCOMIAL INFECTIONS (Nastas A.T.)
28.11.2018

Research article
ORCID: 0000-0002-3992-9242
Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Chisinau, Moldova
* Corresponding author (al [ ... ]

THE ANALYSIS OF HEALTH EDUCATION MEASURES CARRIED OUT TO PREVENT RESPIRATORY DISEASES IN REPUBLIC OF MOLDOVA (Bitlan S., Sofronie V.)
27.11.2018

Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Moldova

KEYWORDS: health promotion, health education, mass-media information.  [ ... ]

ECONOMIC IMPACT OF MORBIDITY DUE TO POST-CARDIOSURGICAL SEPTIC-PURULENT NOSOCOMIAL INFECTIONS (SPNI) (Nastas A.)
27.11.2018

Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Moldova

KEYWORDS: economic impact, post-cardiosurgical, septic-purulent nosoco [ ... ]

Cancerul tubar, afecțiune gravăCancerul tubar, afecțiune gravă
26.04.2018

Cancerul tubar reprezintă o formă rară de cancer ginecologic. Maladia este una foarte gravă, fiind uneori greu diagnosticată, urmată d [ ... ]

Assessment of the measures on health education in the field of infectious diseases for the population of the Republic of Moldova in 2006-2011 (Alina Druc, Vasile Sofronie)Assessment of the measures on health education in the field of infectious diseases for the population of the Republic of Moldova in 2006-2011 (Alina Druc, Vasile Sofronie)
26.04.2018

Background: The study of evaluating measures for health promotion and health education in the field of infectious pathologies done among the [ ... ]

Aspecte epidemiologice privind morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova (Negara Silvia, Sofronie Vasile)Aspecte epidemiologice privind morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova (Negara Silvia, Sofronie Vasile)
17.04.2018

A fost studiată și efectuată analiza epidemiologică a morbidității prin varicelă în Republica Moldova în perioada anilor 1985 - 201 [ ... ]

Alte articole...
2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment