Aceste intoxicaţii se produc rar, deoarece substanţele distilate din ţiţei au un miros puternic care avertizează asupra pericolului. Totuşi se pot produce intoxicaţii din neatenţie, involuntare, mai ales la copii, cu petrol lampant, benzină, gazolină, spirt alb, motorină. Dintre toate intoxicaţiile copiilor, 18% sunt provocate de produse petroliere. Conducătorii auto care aspiră benzină cu gura prin intermediul furtunului, pot să înghită şi o cantitate de combustibil.

Intoxicaţia se produce atât prin înghiţirea toxicului cât şi pe cale respiratorie inhalând concentraţii mari de substanţe volatile (după spargerea unui vas, a unei conducte sau prin depozitarea acestor substanţe în vase descoperite). Pe cale cutanată, intoxicaţia este rară şi uşoară; cel mult se produc arsuri şi iritaţii locale, eczeme ale pielii.
Intoxicatia cu produse petroliere
Când produsele petroliere au fost introduse în stomac, după o oră intoxicatul are greţuri şi varsă un lichid cu miros de petrol. Urmează o stare asemănătoare cu beţia mai ales după intoxicaţia cu benzină, somnolenţă, oboseală, leşin, convulsii şi comă. Dacă produsele de ţiţei au pătruns pe cale respiratorie (inhalare de vapori) se asociază şi semne pulmonare: tuse, expectoraţie, respiraţie greoaie.

Uneori substanţele petroliere vomate pot să fie aspirate în plămâni, agravând respiraţia. De aceea intoxicatul va fi culcat cu capul într-o parte. Dacă n-a apărut coma, se pot favoriza vărsăturile. Ca şi la alte intoxicaţii, victima va bea apoi apă la care s-au adăugat 10 comprimate de cărbune medicinal, 3-5 albuşuri de ou, sare amară, dar nu lapte.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment