Majoritatea intoxicaţiilor de acest fel se întâlnesc accidental la copiii mici, care confundă comprimatele şi drajeurile cu bomboane sau care din curiozitate sau neştiinţă înghit orice au la îndemână.

Se pot produce intoxicaţii şi cu medicamente în stare lichidă sau cu diferite substanţe medicamentoase, pentru uz extern. Aproape jumătate din intoxicaţiile cu medicamente la copii se întâlnesc în grupa de vârstă de la 1-4 ani, dintre care două treimi la băieţi. La adult, intoxicaţiile medicamentoase se întâlnesc rar, datorită supradozării sau intoleranţei.
Intoxicatia cu medicamente
Toate medicamentele luate în doze mari pot provoca intoxicaţii: somniferele; analgezicele; antihistaminicele; calmantele, precum şi alte zeci de produse farmaceutice. Simptomele depind de medicament. Dar în aproape toate cazurile există simptome digestive (greaţă, vărsături, diaree, dureri abdominale); semne de atingere a sistemului nervos (agitaţie, ameţeală, nelinişte, somnolenţă, greutate în respiraţie, pierderea cunoştinţei, tulburări de respiraţie, comă).

Primul ajutor. Deoarece majoritatea medicamentelor nu au antidot, pentru prevenirea absorbţiei acestora în organism, se vor provoca vărsături, apoi se vor lua 5-10 tablete de cărbune medicinal. Dacă a trecut mai mult de 1-2 ore de la înghiţirea medicamentelor atunci se va da un purgativ în vederea eliminării toxicului din intestin.

Dacă se descoperă medicamentul cauzator, eventual ambalajul gol, medicamentele eliminate odată cu vărsăturile sau medicamentele râmase neconsumate, acestea vor fi aduse medicului căci îl ajută la punerea diagnosticului şi la instituirea tratamentului.

Prevenirea acestor intoxicaţii la copii se face prin ţinerea tuturor medicamentelor într-un dulap încuiat. Medicamentele nu se păstrează în sertare accesibile copiilor, în frigider; dacă nu mai sunt necesare ele se distrug.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment