Denumit şi „rău de mişcare", răul de transport se întâlneşte la unele persoane care călătoresc cu diferite mijloace de transport.

După felul vehiculului, răul de transport se numeşte: rău de maşină, rău de tren, rău de vapor sau rău de avion.

Această stare de rău se datorează legănării sau mişcării vehiculului în diferite sensuri, virajelor strânse, opririlor sau pornirilor bruşte etc. Mişcările vehiculului se transmit organului echilibrului din urechea internă (aparatul vestibular) pe care îl dereglează. Drept urmare apar simptomele răului de transport.
Răul de transport
La apariţia răului de transport mai contribuie şi mişcările corpului şi ochilor (privitul pe fereastră), zgomotul şi vibraţiile, aerul închis, diferite mirosuri, precum şi factorul psihic(vederea altor persoane cu rău de mişcare).

Simptomele răului de mişcare se întâlnesc mai frecvent la copii şi la femei, îndeosebi la cele gravide, la persoanele cu stomacul prea plin sau nemâncate, ori la cele care au utilizat alcool, tutun. După călătorii repetate şi odată cu înaintarea în vârstă, răul de mişcare dispare la multe persoane.

Semnele răului de transport apar relativ brusc şi constau din ameţeli, paloare a feţei, dureri de cap, oboseală, transpiraţii reci, nelinişte sau somnolenţă. La unele persoane această stare este urmată de salivaţie crescută, de greţuri, vărsături, dureri abdominale.

Primul ajutor. Depinde de felul mijlocului de transport. În general, culcarea la orizontală cu faţa în sus a bolnavului şi ţinerea ochilor închişi linişteşte simptomele. Dacă se călătoreşte în maşină, aceasta se opreşte, se scoate bolnavul la aer curat şi se lasă să se odihnească o perioadă de timp. În tren, bolnavul va deschide fereastra şi va respira adânc.

De obicei, vărsăturile liniştesc bolnavul. Se pot bea lichide reci (apă, apă minerală, suc de lămâie), în cantităţi mici şi repetate. Pentru durerile de cap se iau antinevralgice. Somnul spontan sau după un somnifer calmează cel mai bine bolnavul. Acest tratament se poate efectua numai dacă bolnavul sau însoţitorii au aceste medicamente în trusa medicală.

Persoanele care ştiu că fac rău de transport, înainte de călătorie vor mânca ceva, moderat, în general alimente care se digeră uşor şi vor evita alcoolul, cafeaua, tutunul.

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

RECENT

INFLUENCE ON HEALTH AND SOCIO-ECONOMIC EFFECTS OF DISEASE INCIDENCE OF CHICKENPOX IN THE REPUBLIC OF MOLDOVA (Sofronie V. Negara S.С.)
28.11.2018

Research article
ORCID: 0000-0003-0614-3611;
ORCID:0000-0002-1007-1393;
Nicolae Testemițanu State University of Medicine and Pharmacy, Kishine [ ... ]

THE SOCIO-ECONOMIC IMPACT OF POST CARDIAC SURGERY PATIENTS WITH SEPTIC-PURULENT NOSOCOMIAL INFECTIONS (Nastas A.T.)
28.11.2018

Research article
ORCID: 0000-0002-3992-9242
Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Chisinau, Moldova
* Corresponding author (al [ ... ]

THE ANALYSIS OF HEALTH EDUCATION MEASURES CARRIED OUT TO PREVENT RESPIRATORY DISEASES IN REPUBLIC OF MOLDOVA (Bitlan S., Sofronie V.)
27.11.2018

Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Moldova

KEYWORDS: health promotion, health education, mass-media information.  [ ... ]

ECONOMIC IMPACT OF MORBIDITY DUE TO POST-CARDIOSURGICAL SEPTIC-PURULENT NOSOCOMIAL INFECTIONS (SPNI) (Nastas A.)
27.11.2018

Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Moldova

KEYWORDS: economic impact, post-cardiosurgical, septic-purulent nosoco [ ... ]

Cancerul tubar, afecțiune gravăCancerul tubar, afecțiune gravă
26.04.2018

Cancerul tubar reprezintă o formă rară de cancer ginecologic. Maladia este una foarte gravă, fiind uneori greu diagnosticată, urmată d [ ... ]

Assessment of the measures on health education in the field of infectious diseases for the population of the Republic of Moldova in 2006-2011 (Alina Druc, Vasile Sofronie)Assessment of the measures on health education in the field of infectious diseases for the population of the Republic of Moldova in 2006-2011 (Alina Druc, Vasile Sofronie)
26.04.2018

Background: The study of evaluating measures for health promotion and health education in the field of infectious pathologies done among the [ ... ]

Aspecte epidemiologice privind morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova (Negara Silvia, Sofronie Vasile)Aspecte epidemiologice privind morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova (Negara Silvia, Sofronie Vasile)
17.04.2018

A fost studiată și efectuată analiza epidemiologică a morbidității prin varicelă în Republica Moldova în perioada anilor 1985 - 201 [ ... ]

Alte articole...
2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment