Poluarea poate avea efecte devastatoare asupra organismului, arată un studiu cu rezultate îngrijorătoare, care tocmai a fost finalizat la Beijing.

În cadrul studiului, șoarecii de laborator care au respirat aerul puternic poluat din Beijing au luat rapid în greutate și au început să aibă probleme cardio-respiratorii și disfuncții metabolice, după numai câteva săptămâni de expunere.
Poluarea poate avea efecte devastatoare asupra organismului
Femelele șoarecilor de laborator gestante și puii de șoareci de laborator au fost puși în două camere. În una dintre ele au fost expuși la aerul poluat din Beijing, iar în cealaltă au beneficiat de filtre care au înlăturat particulele poluante. După doar 19 zile, plămânii și ficatul femelelor gestante expuse la poluare erau mai grele și arătau semne vizibile de inflamație.

În același timp, acestea aveau un nivel crescut de colesterol LDL, trigliceride crescute cu 46 de procente, iar colesterolul total crescut cu 97%. Și rezistența la insulină, o condiție pentru apariția diabetului de tip 2, era mai crescută decât în cazul șoarecilor care nu au fost expuși la poluare. Toate aceste rezultate indică faptul că expunerea la poluare determină disfuncții emtabolice care pot duce la obezitate.

După opt săptămâni de expunere, rezultatele au fost și mai pronunțate, fapt care îi face pe cercetători să creadă că expunerea de lungă durată la poluare aduce cu sine efecte inflamatorii și schimbări de metabolism. După opt săptămâni, șoarecii de laborator expuși la poluare erau cu 10 procente (femelele), respectiv 18 procente (masculii) mai grei decât cei care respiraseră aer curat.

Explicația cercetătorilor este că poluarea aerului declanșează stresul oxidativ și inflamația la nivelul organelor și al sistemului circulator. Chiar dacă studiul s-a desfășurat pe șoareci de laborator, efectele poluării asupra organismului uman sunt la fel de nocive.

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

RECENT

INFLUENCE ON HEALTH AND SOCIO-ECONOMIC EFFECTS OF DISEASE INCIDENCE OF CHICKENPOX IN THE REPUBLIC OF MOLDOVA (Sofronie V. Negara S.С.)
28.11.2018

Research article
ORCID: 0000-0003-0614-3611;
ORCID:0000-0002-1007-1393;
Nicolae Testemițanu State University of Medicine and Pharmacy, Kishine [ ... ]

THE SOCIO-ECONOMIC IMPACT OF POST CARDIAC SURGERY PATIENTS WITH SEPTIC-PURULENT NOSOCOMIAL INFECTIONS (Nastas A.T.)
28.11.2018

Research article
ORCID: 0000-0002-3992-9242
Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Chisinau, Moldova
* Corresponding author (al [ ... ]

THE ANALYSIS OF HEALTH EDUCATION MEASURES CARRIED OUT TO PREVENT RESPIRATORY DISEASES IN REPUBLIC OF MOLDOVA (Bitlan S., Sofronie V.)
27.11.2018

Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Moldova

KEYWORDS: health promotion, health education, mass-media information.  [ ... ]

ECONOMIC IMPACT OF MORBIDITY DUE TO POST-CARDIOSURGICAL SEPTIC-PURULENT NOSOCOMIAL INFECTIONS (SPNI) (Nastas A.)
27.11.2018

Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Moldova

KEYWORDS: economic impact, post-cardiosurgical, septic-purulent nosoco [ ... ]

Cancerul tubar, afecțiune gravăCancerul tubar, afecțiune gravă
26.04.2018

Cancerul tubar reprezintă o formă rară de cancer ginecologic. Maladia este una foarte gravă, fiind uneori greu diagnosticată, urmată d [ ... ]

Assessment of the measures on health education in the field of infectious diseases for the population of the Republic of Moldova in 2006-2011 (Alina Druc, Vasile Sofronie)Assessment of the measures on health education in the field of infectious diseases for the population of the Republic of Moldova in 2006-2011 (Alina Druc, Vasile Sofronie)
26.04.2018

Background: The study of evaluating measures for health promotion and health education in the field of infectious pathologies done among the [ ... ]

Aspecte epidemiologice privind morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova (Negara Silvia, Sofronie Vasile)Aspecte epidemiologice privind morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova (Negara Silvia, Sofronie Vasile)
17.04.2018

A fost studiată și efectuată analiza epidemiologică a morbidității prin varicelă în Republica Moldova în perioada anilor 1985 - 201 [ ... ]

Alte articole...
2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment