Insolația se traduce prin incapacitatea organismului de a cobori temperatura corporala, in urma expunerii prelungite la soare si a deshidratării. Este una dintre cele mai periculoase afecțiuni cauzate de căldură, deoarece iți pune viața in pericol. Riscul de a face un stop cardiac in urma socului termic este foarte mare.

Ce este insolația si cum se manifesta?
Insolația însumează o serie de situații aflate la limita dintre fiziologic si patologic. Atunci când te expui prea mult la soare și căldură excesiva, uitând sa bei apa, poți experimenta diferite stări, de la oboseala, dureri de cap, greață și frisoane pana la convulsii, halucinații, delir si coma provocată de socul termic.
Insolația. Manifestări
În dependență de gradul de supraîncălzire al organismului, insolația are trei forme:

Forma ușoară
Se manifesta prin stare de somnolenta, amețeli, dureri de cap, greață si febra moderată. Primul ajutor consta in mutarea persoanei afectate de insolație într-un spațiu răcoros, bine ventilat, unde să poată sta culcata.

Se dau jos hainele, pentru a expune cat mai mult corpul la aer. Poți stropi corpul cu apa folosind un pulverizator sau un burete îmbibat in apa nu foarte rece.

Pentru a favoriza scăderea temperaturii corpului, se pot aplica comprese reci pe abdomen, pe gat si sub axile, acestea fiind zonele in care vasele mari de sânge se găsesc la suprafața pielii. Sub nicio forma nu trebuie sa pui bolnavul in cada cu gheata, deoarece ii poți provoca un soc termic, urmat de stop cardiac.

Nu trebuie administrate medicamente celui afectat de insolație. Aspirina si paracetamolul ii pot cauza mai mult rău. Totodată, nu trebuie sa ii freci încheieturile cu alcool. Pacientul are nevoie de multe lichide si de odihna pentru a se recupera. Ajută-l sa bea apa, de preferință minerală, deoarece este mai bogata in săruri.

Consumul de sucuri naturale, supe de legume sau fructe bogate in minerale precum bananele ajuta la înlocuirea fluidelor pierdute in urma transpirației excesive. Sub nicio forma nu trebuie consumat alcool sau băuturi energizante.

Forma medie
Este caz de urgenta medicala, bolnavul având nevoie de îngrijiri de specialitate. Simptomele acestei forme de insolație includ:
- dureri mari de cap;
- greață;
- voma;
- lipsa coordonării in mișcare;
- pierderea cunoștinței;
- febră mare;
- accelerarea bătăilor inimii si respirației.

Ce poți sa faci pentru a ajuta o persoana cu astfel de simptome?

Sună la urgență și roagă pe cineva sa te ajute sa duci persoana respectiva într-un spațiu răcoros si bine ventilat.

Până la sosirea ambulantei, ii poți înfășura corpul într-un cearșaf îmbibat cu apa rece. La cap se poate pune o punga cu gheata, iar la gat si sub braț, comprese reci.

Șocul termic
O persoana puternic afectata de insolație își poate pierde cunoștința, delirează sau are halucinații. Respirația și pulsul sunt accelerate, iar pielea este uscata sau acoperita de sudoare lipicioasa. Trebuie să suni imediat la urgență și sa precizezi ca persoana se afla in soc termic. Este necesar ca pacientul sa fie supravegheat permanent, deoarece exista riscul sa i se blocheze căile respiratorii. Odată ajuns la spital, i se vor administra lichidele necesare intravenos.

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

RECENT

Zece retete ale fericiriiZece retete ale fericirii
19.02.2019

Oamenii de stiinta britanici au publicat 10 retete pentru fericirea omului modern. Care sunt ele? Cititi in continuare.

Iata cele 10 retete a [ ... ]

Role of social networks in promoting healthy lifestyle (Sofronie A., Sofronie V.)
19.02.2019

The article shows the public interest in health promotion in social networks. The authors conducted a comparative analysis of the posts dedi [ ... ]

Influence on health and socio-economic effects of disease incidence of chickenpox in the Republic of Moldova (Sofronie V. Negara S.С.)
28.11.2018

Research article
ORCID: 0000-0003-0614-3611;
ORCID:0000-0002-1007-1393;
Nicolae Testemițanu State University of Medicine and Pharmacy, Kishine [ ... ]

The socio-economic impact of post cardiac surgery patients with septic-purulent nosocomial infections (Nastas A.T.)
28.11.2018

Research article
ORCID: 0000-0002-3992-9242
Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Chisinau, Moldova
* Corresponding author (al [ ... ]

The analysis of health education measures carried out to prevent respiratory diseases in Republic of Moldova (Bitlan S., Sofronie V.)
27.11.2018

Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Moldova

KEYWORDS: health promotion, health education, mass-media information.  [ ... ]

Economic impact of morbidity due to post-cardiosurgical septic-purulent nosocomial infections (SPNI) (Nastas A.)
27.11.2018

Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Moldova

KEYWORDS: economic impact, post-cardiosurgical, septic-purulent nosoco [ ... ]

Cancerul tubar, afecțiune gravăCancerul tubar, afecțiune gravă
26.04.2018

Cancerul tubar reprezintă o formă rară de cancer ginecologic. Maladia este una foarte gravă, fiind uneori greu diagnosticată, urmată d [ ... ]

Assessment of the measures on health education in the field of infectious diseases for the population of the Republic of Moldova in 2006-2011 (Alina Druc, Vasile Sofronie)Assessment of the measures on health education in the field of infectious diseases for the population of the Republic of Moldova in 2006-2011 (Alina Druc, Vasile Sofronie)
26.04.2018

Background: The study of evaluating measures for health promotion and health education in the field of infectious pathologies done among the [ ... ]

Alte articole...
2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment