Puterile terapeutice ale teiului au fost descoperite și puse în practică din cele mai vechi timpuri. Pe atunci se foloseau coaja, seva arborelui și frunzele pentru tratarea indigestiei, a durerilor abdominale și a răcelilor.

Cercetările recente au scos în evidență noile valente terapeutice ale florilor de tei. Substanțele valoroase din compoziția lor - acetilcolina, flavonoide, saponine și uleiul volatil, care răspândește mirosul atât de plăcut - sunt aliați de seamă în combaterea infecțiilor respiratorii, însoțite de stări febrile.

De asemenea, este ultra-cunoscut efectul sedativ al infuziei de tei în cazul tulburărilor de somn, în afecțiuni nervoase, crize de isterie, palpitații, colici intestinale, litiaze biliare și asupra inflamațiilor mucoasei bucale.

Sirop de tei
În 1,250 ml apa punem la fiert 5 linguri de flori de tei uscate. După 10 minute, strecuram infuzia. În acest lichid adăugăm 800 g zahăr. Fierbem siropul la foc potrivit până capătă consistența mierii. Când este aproape gata, adăugăm zeamă de la o lămâie. Siropul trebuie să mai fiarbă 5 minute. Se toarnă călduț în sticle care se închid ermetic cu dop.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment