Această plantă aromatică se foloseşte ca ceai şi în preparate culinare.

Conţine uleiurile esenţiale thymol (încă folosit pe scară largă ca bază pentru multe antiseptice şi apă de gură) şi carvacrol, dar şi flavonoizi.

Ajută la descompunerea grăsimilor, iar thymolul şi carvolul au un efect specific asupra muşchilor traheii, ceea ce explică beneficiile expectorante ale cimbrului.

Uleiul de cimbru este folosit mult în produsele farmaceutice, dar şi pentru arome. Ceaiul de cimbru este folosit ca gargară pentru gât iritat şi ulcere bucale.

Ştiaţi că...
  • Este bogat în uleiuri esenţiale;
  • Este benefic pentru iritaţii ale gâtului, tuse şi catar;
  • Se foloseşte cel mai bine într-un bouquet garni sau adăugat la ciorbe, sosuri marinate şi preparate culinare din pui;
  • Uleiul de cimbru este toxic; nu se înghite. Nu se recomandă folosirea uleiului esenţial pentru masaj sau baie de către femeile însărcinate;

Pentru dureri reumatice, adăugaţi cinci picături de ulei de cimbru în baia fierbinte.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment