După unele mese de sărbători, chiar şi cei mai sănătoşi dintre noi pot resimţi efectele neplăcute, cum ar fi stări de moleşeală, greaţă, înţepături în stomac şi ficat. Dacă simptomele nu sunt foarte severe, pentru eliminarea acestor neplăceri pot fi utilizate cu succes ceaiurile medicinale.

Arsurile la stomac, cauzate de hiperaciditate, dispar cu ceai din frunze de zmeură, iar "înţepăturile" la ficat pot fi calmate cu infuzie de pojarniţă. Orice alte neplăceri resimţite la nivelul stomacului sunt eliminate cu ceai de roiniţă (melisă), iar diareea poate fi combătută cu infuzie de leuştean sau pelin (ceaiul de pelin nu este recomandat gravidelor, femeilor care alăptează şi bolnavilor de ulcer). Foarte eficient pentru îndepărtarea problemelor digestive cauzate de consumul în exces de alimente este un ceai din coaja ramurilor tinere de liliac.

Este recomandată cât mai multă mişcare în aer liber şi înlocuirea cinei îmbelşugate cu câteva mere sau o porţie de iaurt (eventual, consumat cu mămăligă). Se păstrează încă obiceiul ca persoanele cu digestie lentă să consume dimineaţa gutui rase amestecate cu miere de albine sau să bea apă rece cu puţin oţet de mere.

Alte remedii populare simple pentru cei care au mâncat peste măsură constă în administrarea unei linguri cu pulbere din cărbune de tei în amestec cu lapte sau consumarea unui pahar cu vin în care s-a macerat, timp de 7-10 zile, pulbere de pelin sau de angelică.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment