Din soiurile de trandafiri - Rosa centifolia și Rosa damascena - cu virtuți terapeutice se prepară leacuri eficiente cu efecte tonice, mineralizante, antiseptice și dezinfectante.

Preparatele obținute pentru uz intern - infuzie, oțet aromatic, macerat, miere de trandafiri, tinctură - au la bază petale de trandafiri și conțin, în principal, ulei eteric și taninuri.

Experții consideră că trandafirul este un remediu excelent pentru boli pulmonare, diverse afecțiuni ale aparatului digestiv, cardiace, bucale (afte, stomatite, amigdalite, fisuri ale buzelor) sau oculare. Preparatele din trandafiri sunt renumite pentru eficienta lor.

Oțet aromatic de trandafiri
Se prepară din 250 g petale proaspete, 150 ml alcool de 70 grade și 1500 ml oțet de mere. Se amestecă ingredientele și se lasă la macerat 10 zile, agitând vasul de trei-patru ori pe zi.

Apoi, oțetul se strecoară printr-un tifon și se păstrează în sticluțe închise la culoare. Se folosesc câte 10 picături amestecate în infuzie de trandafir sau de tei în afecțiuni respiratorii, migrene sau în scăderea febrei.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment