Din soiurile de trandafiri - Rosa centifolia și Rosa damascena - cu virtuți terapeutice se prepară leacuri eficiente cu efecte tonice, mineralizante, antiseptice și dezinfectante.

Preparatele obținute pentru uz intern - infuzie, oțet aromatic, macerat, miere de trandafiri, tinctură - au la bază petale de trandafiri și conțin, în principal, ulei eteric și taninuri.

Experții consideră că trandafirul este un remediu excelent pentru boli pulmonare, diverse afecțiuni ale aparatului digestiv, cardiace, bucale (afte, stomatite, amigdalite, fisuri ale buzelor) sau oculare. Preparatele din trandafiri sunt renumite pentru eficienta lor.

Oțet aromatic de trandafiri
Se prepară din 250 g petale proaspete, 150 ml alcool de 70 grade și 1500 ml oțet de mere. Se amestecă ingredientele și se lasă la macerat 10 zile, agitând vasul de trei-patru ori pe zi.

Apoi, oțetul se strecoară printr-un tifon și se păstrează în sticluțe închise la culoare. Se folosesc câte 10 picături amestecate în infuzie de trandafir sau de tei în afecțiuni respiratorii, migrene sau în scăderea febrei.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment