Constipația reprezintă o disfuncție intestinală pe care din ce în ce mai multe persoane o acuză. Se știe că una dintre cele mai eficiente soluții pentru a asigura organismului o digestie eficientă o reprezintă alimentația. Un regim alimentar echilibrat, bogat în fibre poate reda sănătatea organismului tău.
Remedii naturiste pentru constipație
Alimente cu un continut scazut de fibre
Renunță la consumul de alimente cu un conținut scăzut de fibre precum brânzeturi, înghețată, carne (mai ales uscată), pâine prăjită, mâncare semi-preparată sau produse de tip fast-food. Acestea forțează intestinul să lenevească și întârzie evacuarea.

Consumă în schimb mult fructe și legume, bogate în fibre alimentare. Chiar dacă aportul lor energetic nu este semnificativ, au rolul de a ajuta organismul să funcționeze normal. Printre alimentele recomandate se numără merele, perele, cireșele negre, varza, soia, salatele de crudități (morcov, țelina, varza, spanac etc.) fasolea și cerealele nerafinate.

Prune proaspete si uscate
Nu ezita să consumi cât mai multe prune proaspete sau chiar și uscate. Pe lângă aportul lor de vitamine, ajută la funcțiile intestinale și conțin sorbitol și dipenilisatină, substanțe cu efecte laxative. Portocalele, piersicile, pepenele roșu, grapefruit-ul, pepenele galben, fructele de kiwi au de asemenea acțiune laxativă, ajutând la tratarea constipației.

Cantitate mare de lichide
Consumă o cantitate cât mai mare de lichide sub forma sucurilor de fructe, a compoturilor, a supelor, a ciorbelor făcute din legume proaspete, a ceaiurilor din plante sau a apei. Ar fi excelent dacă ai asigura organismul cu minim doi litri de lichid pe zi.

Iaurt
De asemenea, nu uita să consumi și iaurt. Pe lângă potasiu, calciu și vitamine, iaurtul mai conține și bacterii probiotice, ce au rolul de a normaliza flora intestinală. În același timp, iaurtul contribuie la întărirea sistemului imunitar.

Cireșele, roșiile, pâinea de secară, fragii și căpșunile constituie niște laxative excelente și sunt recomandate celor care au un organism predispus la constipație.

Ceai de cicoare
Împotriva constipației este eficient și ceaiul de cicoare sălbatică (15 grame de frunze de cicoare la o jumătate de litru de apă).

Urzica crudă și fiartă
Salata de urzică crudă și fiartă combate nu numai constipația, dar și cearcănele. Într-un castron cu apă călduță se înmoaie 8-10 smochine uscate. Se consumă dimineața, pe stomacul gol, după care se bea cât mai multă apă.

Busuioc
Înaintea fiecărei mese se poate bea o lingurița din amestecul obținut prin macerarea a doua linguri de busuioc în jumătate de litru de vin alb, peste care s-a adăugat ulterior jumătate de litru de ulei de măsline.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment