În scopuri terapeutice, de la ţintaură (Centaurium umbellatum), numită popular şl "fierea pământului", se foloseşte numai partea aeriană a plantei, care se recoltează în timpul înfloririi.
Țintaura, fierea pământului
Cel mai simplu mod de preparare este sub formă de infuzie, din 1 linguriţă pulbere de plantă uscată şi mărunţită la 250 ml apă în clocot. Se infuzează, acoperit, 15-20 de minute, se strecoară şi se bea câte un sfert de cană, cu 30 de minute înainte de fiecare masă. Efectul acestui remediu este de mărire a contracţiei veziculei biliare şi de scăderea febrei.

Tinctura din 20 g pulbere din plantă uscată la 100 ml alcool de 70 de grade este indicată în cazul dischineziei biliare, reglând funcţionarea mecanismului de eliminare a bilei, asigurând circulaţia bilei de la veziculă spre duoden. După ce se lasă ia macerat timp de 7-8 zile, tinctura se strecoară şi se iau câte 30-40 de picături într-un pahar cu apă îndulcită, cu jumătate de oră înainte de mesele principale.

La fel de bun pentru rezolvarea unor probleme biliare este vinul tonic preparat din 60 g plantă mărunţită la 1 litru de vin roşu. Se lasă la macerat timp de 8 zile, cu agitare zilnică. Se strecoară şi se bea câte un păhărel (100 ml) înainte de masă.

Siropul de ţintaură poate fi administrat în caz de dezechilibre biliare atât la copii - 50 ml, cât şi la adulţi - 100 ml, înainte de mesele principale. Siropul se prepară dintr-o infuzie obţinută din 2 linguri de plantă uscată şi mărunţită la 300 ml apă clocotită. Se strecoară şi se adaugă 500 g zahăr, apoi se fierbe până când se obţine o consistenţă siropoasă.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment