Gastrita este o inflamaţie a mucoasei stomacului, evoluând acut sau cronic. Fitoterapia recomandă multe plante care pot fi folosite pentru tratarea internă a acestei boli. Efecte deosebite are muşeţelul (romaniţa) - infuzie din 1-2 linguriţe de flori la o cană cu apă; se beau 2 căni/zi, pe stomacul gol. Face bine şi infuzia din fructe de anason - 6-8 fructe la 100 ml de apă clocotită; se bea fracţionat, în 2-3 reprize.

Tot pentru combaterea gastritei, se face dec oct din 10 g flori şi frunze uscate de coada şoricelului la 1 l de apă. Întreaga cantitate se bea în cursul unei zile. Acelaşi efect îl au gălbenelele - infuzie din 2 linguriţe de flori la o cană cu apă; cantitatea se bea în cursul unei zile, pe stomacul gol.

Efecte deosebite contra gastritei are hameiul - infuzie dintr-o linguriţă de conuri uscate şi mărunţite la o cană cu apă clocotită; se bea câte o cană, după mesele principale.

Contra gastritei este recomandată şi sunătoarea (pojarniţa) - infuzie din 1-2 linguri de plantă, uscată şi mărunţită, la o cană cu apă clocotită; se beau 2 căni pe zi.

Levănţica linişteşte stomacul - infuzie din 1 -2 linguriţe de flori la o cană cu apă clocotită; se beau 2-3 căni pe zi.
Gastrita este ameliorată şi de rostopască, una dintre condiţiile de bază fiind să nu se depăşească doza - infuzie din 1/2 linguriţă pulbere de plantă la o cană cu apă clocotită; se iau câte 1-2 linguri, la intervale de 3 ore.

Durerile stomacului în caz de gastrită dispar prin consumul ceaiului de măghiran - infuzie dintr-o linguriţă de plantă mărunţită sau pulbere la o cană cu apă; se beau 2-3 căni pe zi. Acelaşi efect îl are pătlagina - infuzie din 2 linguri de frunze uscate la o cană cu apă; se ia câte o lingură, la 3 ore.

Nu trebuie uitate florile de salcâm - infuzie din 2 linguriţe de flori la o cană cu apă; se beau 2 căni pe zi, între mese.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment