Cercetătorii italieni au descoperit că, în urma fierberii frunzelor de mentă, se eliberează peste 12 compuși chimici instabili volatili, care inhibă centrii agresivității. În felul acesta aroma mentei binedispune, calmează și înviorează, fiind folosită în atomoterapie.

Menta este recomandată și în caz de probleme respiratorii, în răceli, sinuzite, gripă, astm, bronșită, fiind folosită sub formă de inhalații, comprese sau masaj pe piept.

Inhalațiile se fac prin adăugarea de 10 picături de ulei volatil la 100 ml apă fierbinte sau în lampa de atomoterapie. Prin vaporizare și inspirare pe nas, mentolul și uleiul de mentă prezintă o acțiune antiinflamatoare la nivelul sinusurilor frontale și maxilare și totodată are efecte vasodilatatoare la nivelul mucoasei nazale, favorizând de asemenea și expectorația.

Menta este foarte utilă în stări de oboseală cauzată în special de suprasolicitare intelectuală, stres sau epuizare. Deși efectul mentolilor asupra centrilor agresivității este direct și imediat, pentru a obține o eficiență maximă este nevoie de o cură de minimum 12 zile, unii bucurându-se de efectele maxime mai rapid decât alții datorită unor factori variabili ce țin de vârstă, sex, temperament etc.

În uz extern, menta este indicată în cazurile de astenie, dureri reumatice, răceli, migrene, fiind folosită sub formă de frecții și masaj (10 picături de ulei dizolvate în 100 ml alcool sau altă bază) sau băi (10-15 picături la o cadă cu apă).

Sub formă de masaj sau băi, menta este totodată un excelent stimulent și tonic general. Ea alungă oboseala și migrenele. Uleiul de mentă calmează durerile de cap și migrenele atunci când este aplicat la tâmple și la ceafă. Acesta are și efect antibacterian, atunci când este aplicat pe piele într-o formă diluată pentru a nu produce iritare, fiind util și în caz de pete, puncte negre și acnee.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment