Morcovii
Morcovii se fac deosebiți prin conținutul de beta-caroten (provitamina A), care micșorează riscul bolilor de inimă și cancerului. Morcovii sunt sursă bună de potasiu, fiind indicați în maladiile cardiovasculare, hipertensiune și ateroscleroză. În plus, sunt apreciați pentru proprietățile detoxifiante și depurative. Morcovii cruzi și sucul de morcovi sunt utile pentru reglarea microflorei intestinale și pentru eliminarea paraziților intestinali.

Napii
Datorită conținutului de vitamine A, B, C, fier, calciu și cupru, napii mențin echilibrul sistemului nervos și întăresc imunitatea. Posedă acțiune tonică și remineralizantă, fiind recomandați în combaterea oboselii. Napii cruzi reprezintă un bun adjuvant în tratarea acneei și a unor eczeme. Persoanele cu maladii digestive, cu sindromul colonului iritabil nu pot tolera napii cruzi. În asemenea cazuri, puteți fierbe napii câteva minute, până se înmoaie puțin.

Țelină
Studiile au arătat că țelina conține ftalide, substanțe ce reglează tensiunea arterială și micșorează stările de stres și anxietate. Țelina este utilă și în cazul colicilor renale, al litiazelor, datorită proprietăților diuretice. Este utilizată atât țelina crudă, cât și decoctul din frunze uscate de țelină. Rădăcinile de țelină conțin terpene și lignine, substanțe ce previn cariile, bolile cardiovasculare, micșorează colesterolul și împiedică dezvoltarea cancerului.

Sfecla roșie
Sucul de sfeclă roșie se recomandă pentru detoxificare în cazul persoanelor care au o alimentație bogată în lipide de origine animală. Sucul de sfeclă stimulează eliminarea a toxinelor din ficat. O cură de detoxificare durează 3 săptămâni. În timpul acesta, se beau 1 - 2 pahare cu suc pe zi, între mese. În plus, sucul de sfeclă roșie este un tonic util persoanelor suprasolicitate psihic.

Pătrunjel
Rădăcinile de pătrunjel conțin beta-caroten, vitaminele C și K, calciu, fier, fosfor, potasiu, mangan, potasiu, magneziu. Vitamina C din pătrunjel reprezintă un bun adjuvant în profilaxiei anemiei și a virozelor respiratorii. Specialiștii recomandă rădăcinile de pătrunjel persoanelor care vor să mai micșoreze din greutate. Datorită fibrelor, rădăcinile de pătrunjel îmbunătățesc digestia proteinelor și a grăsimilor.

Ridiche neagră
Sucul de ridiche neagră calmează tusea, accelerează digestia, micșorează colesterolul și îmbunătățește  acuitatea vizuală. În plus, salatele în care sunt prezente ridichea neagră, hreanul, pătrunjelul sau țelina stimulează pofta de mâncare și contribuie la combaterea anorexiei. Persoanele cu hiperaciditate gastrică, ulcer gastric trebuie să fie precaute cu consumul de ridichi, deoarece acestea pot fi iritante pentru stomac.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment