Sfecla roşie
Răspândită astăzi pe toate continentele, leguma al cărei suc are culoarea sângelui, este printre puţinele plante care au ca loc de origine Europa. Cândva, ea creştea spontan pe ţărmurile Mediteranei şi ale Atlanticului; acum, este cultivată pe toate meridianele, pentru calităţile sale nutritive şi terapeutice excepţionale.
Sfecla rosie - terapii naturiste
Celebritatea ca medicament şi-o datorează efectelor sale foarte puternice în tratamentul leucemiei şi anemiei, afecţiuni în care este de neegalat. Frunzele sale sunt folosite în medicina populară pentru tratarea rănilor şi a plăgilor greu vindecabile, iar rădăcina - pentru întremarea convalescenţelor, oprirea dezvoltării tumorilor, echilibrarea tensiunii şi a sistemului nervos.

Este una din legumele cel mai bine studiate de către medicina modernă, care i-a confirmat puterea vindecătoare în mai multe afecţiuni.

Sucul de sfeclă roşie
Stimulează puternic formarea de globule roşii, mai ales atunci când este consumat pe stomacul gol. Se consuma împreună cu sucul de morcovi - un sfert de pahar de suc de sfeclă şi trei sferturi de suc de morcovi, de două ori pe zi, dimineaţa şi la prânz.

Leucemie
Se ţine o cură de 49 de zile, în care se consumă doar vegetale (deci fără carne, lactate, margarină etc.) netrecute prin foc. În primele trei zile ale curei, se consumă doar suc de sfeclă roşie - 250 ml de suc pe zi, care se bea cu linguriţa, înghiţitură cu înghiţitură, trecându-l pe sub limbă. Zilnic, până la completă vindecare, se va consuma acest suc, în cantitatea şi în modul descris anterior.

Cancer
S-a demonstrat că sfecla roşie opreşte multiplicarea celulelor canceroase din sânge, oprind astfel dezvoltarea tumorilor, indiferent de localizare. Se face un cocktail din zece linguri suc de sfeclă roşie, 20 de linguri suc de morcovi şi un pahar suc de mere, din care se administrează patru pahare pe zi, vreme de minimum 60 de zile.

Convalescenţa
În multe sate de la noi, bolnavilor, ca să prindă putere, li se amestecă în supă călduţă un păhărel de suc de sfeclă roşie, proaspăt stors. Acest tratament conferă o stare de vioiciune, stimulează digestia şi eliminarea, grăbind vindecarea.

Gripă, viroze, în general - Încă nu se cunoaşte exact mecanismul prin care substanţele din sfeclă roşie acţionează, dar cert este că această legumă ajută corpul să se apere de majoritatea bolilor produse de viruşi. În perioadele critice ale bolilor virale, nu se consumă nici un fel de aliment solid sau bogat în calorii, ci doar sucuri şi extracte lichide de plante. Doza minimă de suc de sfeclă este de 150 ml pe zi, care se bea ca atare sau diluat cu un suc mai gustos (de mere, de pildă).

Boli hepatice
Toate cele trei rădăcinoase prezentate aici au efecte drenare asupra ficatului, favorizând în acelaşi timp regenerarea celulei hepatice şi ajutând la combaterea infecţiilor localizate aici. Se face o cură de minimum o lună, în care se beau zilnic 300 ml din combinaţia de sucuri: morcov + ţelină + sfeclă roşie. Contraindicaţii: diabet.

Metoda de obţinere a sucului din rădăcini
Celor care nu au storcător electric cu centrifugă le este recomandată următoarea metodă: rădăcinile se spălă foarte bine, curăţându-le cu peria acolo unde este cazul, după care se taie mărunt. Bucăţile bine mărunţite se dau prin maşina de tocat, apoi imediat se storc printr-un tifon pus în două. Sucul se bea imediat sau în maximum 40 de minute de la «preparare, deoarece prin oxidare se pierd foarte multe din proprietăţile sale terapeutice.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment