Când vine vorba de Aloe Vera, fiecare om se gândeşte că această plantă are rolul de a calma şi de a vindeca arsurile solare. De fapt, această plantă are capacitatea de a oferi beneficii în diferite afecţiuni, are diferite proprietăţii cosmetice şi chiar poate prelungi durata de viaţă.

Se foloseşte încă din cele mai vechi timpuri în scopuri medicinale şi nici până în ziua de azi nu şi-a pierdut din importanţă. Există dovezi conform cărora această plantă se foloseşte de peste 3.500 de ani. Această plantă are frunze lungi cu spini pe margini şi în interiorul ei se găseşte un gel. Cu cât se demarează mai multe studii, cu atât se descoperă că Aloe Vera aduce mai multe beneficii.

Aloe Vera are rol în regenerarea celulară şi are rolul de a proteja împotriva bacteriilor şi a fungilor (ciupercilor), susţin specialiştii. Aceste proprietăţi fac din această plantă una dintre cele mai sănătoase produse ale naturii.

S-a descoperit că planta conţine minerale care au rolul de a potoli senzaţia de mâncărime de la nivelul pielii. De aceea, ea este foarte des folosită pentru a trata înţepăturile de ţânţar, acneea, arsurile solare şi iritaţiile.

Însă, planta are şi întrebuinţări, recent descoperite. Dacă se foloseşte „pe interior”, atunci planta are rol de laxativ şi de a distruge anumite bacterii nocive din intestine. De asemenea, studii recente au arătat că planta poate vindeca ulcerul şi chiar să regleze procesul digestiv.

În general, din această plantă se prepară un gel. Gelul este folosit în industria cosmetică, unde are rolul de a hidrata şi de a îngriji pielea. Acest gel grăbeşte vindecarea rănilor, controlează acumularea de fluide în corp şi calmează inflamaţiile.

De asemenea, acest gel reduce disconfortul şi inflamaţia cauzată de bacterii şi fungi. El se mai poate folosi şi pentru tratarea leziunilor din interiorul gurii sau din jurul ei. Un studiu recent a arătat că această plantă poate vindeca şi aftele de la nivelul gurii. Această afecţiune are o incidenţă de 1 la 100 de persoane.

O echipă de dermatologi a examinat 54 de pacienţi. Jumătate dintre ei au fost trataţi cu gel de Aloe Vera, iar cealaltă jumătate au primit un produs placebo. După opt săptămâni, 81% dintre pacienţii care s-au tratat cu gel din Aloe Vera au prezentat o îmbunătăţire a stării de sănătate.

În acelaşi timp, doar 4% din grupul placebo şi-a îmbunătăţit starea de sănătate. Un alt studiu, al Universităţii din Texas, SUA, a arătat că Aloe Vera poate prelungi durata de viaţă cu 10%. Experimentele s-au făcut pe cobai, care au fost supuşi la o dietă cu această plantă. Prin consumul de Aloe Vera, animalele şi-au micşorat considerabil riscul de a dezvolta leucemie. În plus, cobaii nu au manifestat nici un efect advers în urma acestei diete.

Deşi încă multe studii nu sunt finalizate, se pare că această plantă are şi o oarecare valoare în tratamentul cancerului şi al artritelor. De asemenea, deja s-a dovedit că Aloe Vera este foarte utilă în tratarea diabetului şi a psoriazisului şi în îmbunătăţirea sistemului imunitar.

După cum se ştie, Aloe Vera se foloseşte intens în industria cosmetică. Companiile cosmetice folosesc diferite părţi ale plantei pentru a fabrica produse de machiaj, şerveţele umede, săpunuri, creme de protecţie solară, loţiuni şi şampoane.

Sucul de Aloe Vera grăbeşte regenerarea celulară şi împiedică îmbătrânirea pielii. Un tratament cu această plantă previne apariţia ridurilor. Este necesar ca, de câteva ori pe săptămână, să se aplice timp de zece minute comprese cu suc de aloe. De asemenea, planta se mai poate folosi şi pentru tratarea pielii uscate.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment