Ani de zile, virtutile catinii au fost ignorate, tocmai din cauza marii ei raspândiri. "Gard viu", asa cum i se spune prin multe locuri, catina a fost vreme îndelungata doar prietena porumbeilor si a paunilor (ea lipseste si astazi din multe culegeri de plante medicinale), înainte sa devina o "bomba" a medicinei fitoterapeutice, o planta-miracol care vindeca aproape orice rau.

- Datorita cresterii rezistentei la agentii patogeni, creste si rezistenta la efort. Energizant puternic, da rezultate rapide în recuperarea energiei dupa efort fizic si intelectual. Scade durata de convalescenta dupa boala. Are efect antigripal si întareste sistemul imunitar.m Preparatele din catina alba, asociate cu orice alt medicament (fie si crema), îi maresc acestuia considerabil efectul, scazând totodata actiunea negativa a medicamentelor de sinteza. Catina este radioprotectoare, fotoprotectoare (protectie pentru plaja), cicatrizant puternic. Are efect pozitiv în cazul unei proaste circulatii periferice. Având efect imunomodulator, se recomanda în cancer si HIV (SIDA). E buna în malnutritie si în boli fiziologice.

- Asociata cu alte plante medicinale, catina face minuni. Reteta de baza: 1 kg de fructe de catina, putina apa, zahar în volumele recomandate mai jos.

- Sucul de catina se bea sub forma de sirop, adaugând apa (20-30 ml sirop la 150-200 ml apa) în functie de gust si de efectele constatate.

- Sucul de catina alba se poate asocia cu suc de struguri, zmeura, afine, mere, portocale, lamâie, morcovi, varza, asociate chiar 2-3-4 între ele. Se poate asocia si cu cafeaua neagra, micsorând baza acesteia si diminuându-i efectul si nocivitatea.

Catina uscata
Se asaza boabele de catina pe o tava. Se încinge cuptorul la temperatura maxima, se baga fructele pentru a suporta un soc termic scurt de 100 de grade. Apoi temperatura se coboara la 50-60 de grade. Când fructele sunt uscate, se scot si se lasa sa se raceasca. Se macina fin, prin râsnita de cafea. Se conserva în borcane de sticla. Praful e bun pentru ceai: o lingurita de pulbere se opareste cu o cana de apa în clocot. Se lasa sa se infuzeze, apoi se bea.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment