Ceaiurile și tincturile de soc posedă acțiune diuretică, însă nu au efecte negative pe care le au medicamentele diuretice. În plus, socul este un bun laxativ, asigurând un tranzit intestinal optim, astfel încât toxinele din intestin nu se acumulează în organism. Socul inhibă pofta de mâncare.

Socul, compozitie
În componența fructelor de soc intră caroten, nitrat de potasiu, acid citric, acid malic, acid tanic, sambunigrosidă (glicozid). În scoarță putem găsi tanin, rezină și acid valerianic.

Socul, remediu împotriva celulitei
Pentru a elimina aspectul de "coajă de portocală", socul se utilizează sub formă de infuzie în modul următor: puneți 3 lingurițe cu flori de soc uscate în 250 ml de apă clocotită și lăsați la infuzat 10-15 minute. Soluția obținută se consumă neîndulcită, însă nu în cantități exagerate, câte 3 căni zilnic timp de 2 săptămâni. După această perioadă faceți o pauză, deoarece socul are efect depurativ. Cura dată de ceai reface aspectul pielii, care prin eliminarea celulitei, își recapătă fermitatea și aspectul neted.

Alte beneficii produse de soc: micșorează edemele (în special localizate la nivel gambei), detoxifică organismul și previne apariția infecțiilor urinare prin menținerea unei micțiuni (urinări) corespunzătoare datorită efectului diuretic.

Tinctura din fructe de soc
Pentru a elimina celulita, se recomandă și tinctura din fructe de soc. Aceasta se poate obține prin macerarea fructelor de soc în alcool de cereale dublu rafinat. Consumați o linguriță diluată de tinctură înaintea fiecărei căni de ceai de soc. După o pauză de o săptămână, reîncepeți cura cu ceai și tinctură de soc, însă nu depășiți 3 luni de tratament.

Socul și kilogramele în plus
Socul posedă acțiune laxativă, diuretică, mărește metabolismul celular și accelerează arderea grăsimilor. În așa mod, asociat cu o alimentație corectă (carne slabă, pește, lactate, fructe, legume) și exerciții fizice făcute regulat, socul duce la micșorarea vizibilă a numărului de kilograme în plus. Pentru o eficacitate mai bună, este bine să nu aveți alte afecțiuni (dereglări hormonale ş.a.), care să influențeze greutatea.

Cura cu tinctura de soc
În I zi luați la ora 18 o linguriță diluată de tinctură de soc, după care nu mai mâncați. A II zi luați la aceeași oră 2 lingurițe de tinctură de soc diluate, după care nu ma mâncați și tot așa până în ziua a 7-a, când se administrează 7 lingurițe de tinctură de soc odată (și de această dată diluate). În următoarele 30 de zile se menține doza din ziua a 7-a.

Această mărire progresiva a dozei este foarte importantă, deoarece se poate declanșa un șoc intestinal și / sau diuretic pe care socul, datorită efectelor sale diuretice și laxative, le-ar putea provoca. Dacă apare diaree la o doză mai mică, doza nu se mărește, dar vor lua antidiareice. Dacă aceasta persistă, tratamentul se întrerupe.

Atenție! Niciodată nu administrați tinctură de fructe de soc nediluată (și nici un alt fel de tinctură) datorită concentrației alcoolului în care fructele de soc au fost lăsate la macerat. În plus, nu se urmează cura cu soc mai mult decât este indicat, deoarece în exces are efecte toxice, producând totodată diaree și deshidratare.

Contraindicatii
- diaree acută sau cronică;
- unele boli cardiace;
- colită de fermentație;

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment