In medicina populara, hameiul este cunoscut sub diferite denumiri: maluga, cumulau, peste de padure. Conform expertilor, atunci cand este folosita in scopuri terapeutice, pentru calmarea durerilor, de la planta se folosesc conurile micute. Acestea sunt foarte bogate in principii active, utile in tratarea unei game impresionante de afectiuni.

Printre acestea se numara tulburarile nervoase precum insomnia, isteria si starea de iritabilitate; bolile de ficat, bolile pulmonare: tuse spastica, bronsite, tuberculoza; bolile aparatului digestiv precum gastrita balonarile, indigestiile; dar si bolile genitale si renale - de la vaginita la incontinenta urinara.

O cura de 10-12 zile cu infuzie de hamei actioneaza ca un antiinflamator in reumatism si poliartroze, combate alcoolismul, anemia, insuficienta circulatorie, cefaleele, rahitismul si diversele infectii microbiene. Acizii amari din compozitia conurilor au efecte aromatizante si antiseptice care confera berii gustul specific.

Infuzia din hamei se prepara din doua lingurite de conuri maruntite si 250 ml apa clocotita. Se infuzeaza 10 minute. In bolile venoase se beau trei cani pe zi. Tinctura se obtine din 10 conuri care se macereaza in 90 ml alcool de 90 de grade, timp de 10 zile.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment