În China, frunzele de pătlagină se utilizează pentru oprirea hemoragiilor și pentru cicatrizarea rapidă a leziunilor. În Franța, infuzia din frunze de pătlagină se recomandă în tratarea tulburărilor digestive, a problemelor renale. Cel mai deseori, pătlagina se utilizează în infecțiile respiratorii: tuse cu expectorații, laringită, traheobronşită, bronșită acută sau cronică.

Pătlagină sub formă de infuzie
Pătlagina se poate folosi sub formă de infuzie, pulbere din frunzele uscate sau sirop. Infuzia se pregătește dintr-o lingură de frunze la un pahar cu apă fierbinte. Beți câte un pahar de infuzie înainte de mesele principale. Infuzia călduță ajută la calmarea tusei. În infuzie se pot adăuga și alte plante cu proprietăți expectorante și antitusive: lemnul-dulce, isopul, plămânărica, podbalul, scaiul vânăt, lumânărică, iarba-mare, ciuboțica-cucului.

Pulbere din frunze uscate sau sirop
De asemenea, se poate utiliza pulberea din frunze uscate sau siropul. Dacă avem nevoie de un remediu sută la sută natural contra tusei, atunci putem pregăti siropul de pătlagină acasă. Amestecați în cantități egale frunze verzi de pătlagină și miere. Amestecul se lasă la macerat câteva ore într-un loc călduros, din siropul obținut se iau câte 2-3 lingurițe zilnic, cu o jumătate de oră înainte de masă.

Siropul de pătlagină are efecte antimicrobiene, antiinflamatorii, antitusive, expectorante, chiar și proprietăți antibiotice ușoare. În bolile cronice mai grave, cum sunt astmul bronșic sau bronhopneumopatia cronică obstructivă, siropul de pătlagină se poate administra pe lângă tratamentul obișnuit.

Util în afecțiuni digestive
Frunzele de pătlagină oferă rezultate bune în tratamentul afecțiunilor inflamatorii ale tubului digestiv, în ulcer, gastrite, datorită proprietăților emoliente, calmante, cicatrizante. S-a demonstrat că infuzia și sucul din frunze de pătlagină reglează secreția gastrică în cazul persoanelor care suferă de hiperaciditate.

În cazul gastritelor, enterocolitelor sau enteritelor, beți câte o cană de infuzie sau luați câte o lingură de suc de pătlagină, de 3 ori pe zi, cu 15 - 20 de minute înainte de masă. În plus, infuzia din semințe de pătlagină poate scădea tensiunea arterială.

Îngrijirea tenului uscat
Se recomandă folosirea pătlaginii pentru îngrijirea tenului uscat. Infuzia din frunze de pătlagină are un efect hidratant asupra tenului uscat sau afectat de soare. Infuzia se poate folosi și sub formă de comprese pentru tenul iritat.

Cicatrizarea rănilor
Sucul proaspăt din frunze de pătlagină ajută la cicatrizarea rănilor și la vindecarea rapidă a furunculelor. În plus, frunzele proaspete aplicate pe rană pot opri sîngerările.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment