Afecțiunile reumatismale se pot preveni și trata prin apiterapie. Aceasta reprezintă o ramură a medicinii care folosește produsele apicole în combinare cu acupunctura. Acest tip de vindecare este personalizat pentru fiecare bolnav. Durata depinde de gravitatea și vechimea afecțiunii, de starea generală și de rezistența organismului.

Din maladiile reumatismale, care pot fi tratate cu produse apicole fac parte artritele, tendinitele, artrozele, maladiile degenerative și inflamatorii ale coloanei, nevralgiile sau discopatiile. Aceste produse se pot utiliza ca tratament în diferite afecțiuni ORL, oftalmologice, dermatologice, hepatice, genito-urinare sau chiar psihice. Nu se administrează miere copiilor mai mici de un an, iar persoanele care suferă de alergii la propolis, polen sau venin nu pot face acest tip de tratament.

Tratamentul cu produse apicole se poate combina cu alte tratamente alternative, cum sunt fitoterapia sau homeopatia.

Cele mai des utilizate produse apicole sunt mierea (antibacterian și laxativ), propolisul (antiinflamator, antibiotic, cicatrizant), polenul (tonic, uneori afrodiziac), veninul de albine (stimulează activitatea endocrină și sangvină), lăptișorul de matcă (antianemic şi antidepresiv, stimulent al fertilității).

În unele maladii se folosește aerul din stup. Se fac inhalații cu aerul din stupi, care se colectează în spatii închise, pentru a putea fi transportat. În apiterapie se folosesc preparate în starea lor naturală, dar și sub formă de supozitoare, unguente, aerosoli sau spray-uri. Tipul dat de tratament are un rol preventiv și curativ demonstrat, fiind ieftine, cu reacții adverse rare și mai puțin severe.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment