Bostanul se recomandă datorită conținutului său bogat în vitamine și caroten. Miezul, dar și semințele dovleacului sunt foarte utile pentru organism, deoarece posedă proprietăți nutritive, diuretice și sedative. Dovleacul poate fi de culoare portocalie, verde sau roșcată. Are semințe albe, ovale și plate. Studiile confirmă proprietățile sale nutritive, sedative și diuretice.

Datorită fibrelor care intră în componența sa, dovleacul se poate consuma și de persoanele cu digestie mai grea. În plus compresele reci cu suc de dovleac sunt recomandate persoanelor care suferă de migrene.

Dovleacul este bogat în vitaminele A, B, C, E, și o cantitate mare de  caroten (120 mg), care ajută la profilaxia maladiilor cardiovasculare, a îmbătrânirii premature și a cancerului. În afară de componentele date, dovleacul mai conține apă (94,7g), săruri minerale (potasiu - 230 mg, sodiu - 2 mg) și calorii - 13 calorii la 100g.

Dovleacul pentru astenici și mămici
Dovleacul are efecte ușor sedative asupra sistemului nervos și se recomandă în alimentația astenicilor. 50 g de semințe prăjite de bostan zilnic, asigură cu 300 mg de magneziu, doza zilnică recomandată. Semințele stimulează lactația mămicilor. Pentru aceasta, preparați un amestec din miezul a 20 g semințe prăjite și pisate, puțin zahăr și 150 ml apă caldă. Amestecul se consumă timp de 5 zile, dimineața și seara.

Dovleacul pentru insomnie
Un alt amestec din semințe de dovleac este recomandat indivizilor care suferă de insomnie. Acesta se poate face din două linguri de semințe decojite, fierte într-o ceașcă de lapte.

Dovleacul în combaterea diabetului
Pentru a face față diabetului, luați 30 g semințe, le curățați și fierbeți la foc mic în 500 ml apă, timp de o oră. Zeama obținută se consumă în 2 etape - dimineața, pe stomacul gol, și seara, înainte de culcare.

Dovleacul pentru calmarea căilor urinare
Dovleacul mai este folosit în calmarea căilor urinare și a prostatei.

Dovleacul în cosmetică
În cosmetică, dovleacul se utilizează împotriva pistruilor. Pregătiți o pastă preparată din semințe pisate și amestecați-le cu puțin ulei de măsline.

Plăcintă de dovleac
Pentru a pregăti plăcintă de dovleac, folosiți un aluat fraged obținut din apă (șase linguri), ulei de măsline (șase linguri) și făină (200g). Țineți aluatul la rece timp de o oră. Umplutura se obține din miez de dovleac fiert și pisat, în amestec cu vanilie, scorțișoară și zahăr. Coaceți plăcinta la foc potrivit timp de 30 de minute. Pudrați cu zahăr vanilat sau nucă de cocos.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment