Un remediu eficient pentru tratarea tusei este uleiul volatil de cimbru.  Mai este util în tratarea faringitelor, bronșitelor sau sinuzitelor. Cimbrul mai poate fi folosit în virozele respiratorii sau pneumonie. Se iau câte 2 - 3 picături de 3 ori pe zi cu puțină miere. În sinuzitele cronice, rezultate bune dă pulberea dintr-un amestec de cimbru, muguri de pin și mușețel. Din pulberea dată se ia câte o linguriță de 4 ori pe zi. Pulberea din plante uscate se ține sub limbă circa 20 minute, după care se înghite. Cimbrul are proprietăți puternice antivirale, antibacteriene, în plus, favorizează eliminarea secrețiilor bronșice.

În virozele respiratorii se recomandă și infuziile sau inhalațiile cu cimbru. Infuzia se poate pregăti în felul următor: turnați o lingură de plantă la o cană cu apă fierbinte. Beți o cană cu infuzie în timpul zilei. Pentru a calma tusea, infuzia trebuie să fie mai concentrată: 2 - 3 linguri de plantă la o cană cu apă.

Cimbrul conține taninuri, uleiuri volatile, vitamine (B1, C), celuloză, mucilagii. Sunt mai multe specii de cimbru, mai cunoscute fiind cimbrul de grădină (Satureja hortensis) și cimbrul de cultură (Thymus vulgaris), ele având proprietăți terapeutice asemănătoare. Aceste 2 specii de cimbru sunt utile pentru stimularea diurezei, pentru eliminarea paraziților intestinali, pentru îmbunătățirea digestiei.

În cazul paraziților intestinali, se recomandă un amestec de pulbere de cimbru și pelin, în doze de câte o linguriță pe zi, timp de 3 - 4 săptămâni. Cimbrul mai este util în profilaxia balonărilor. În astfel de cazuri poate se poate folosi în alimentație sub formă de infuzie sau condiment. În plus, cimbrul sub formă de pulbere sau ceai are acțiune de tonifiere a sistemului nervos, îndepărtând oboseala.

Dacă aveți dureri reumatice, sunt bune băile cu infuzie de cimbru. În plus, în apa de baie se pot adăuga 3 - 4 picături de ulei volatil de cimbru. Cimbrul îmbunătățește circulația sangvină periferică. În cazul reumatismului și tulburărilor circulatorii se recomandă ca temperatura apei să aibă 37 - 38 de grade Celsius.

Uleiul volatil de cimbru nu se recomandă gravidelor. Cimbrul mai este contraindicat persoanelor cu ulcer gastric și duodenal, cu gastrite hiperacide. Dacă este consumat în doze prea mari, cimbrul poate provoca grețuri sau inflamații intestinale. Uleiul volatil se poate administra în cure de câte 10 zile, între care se fac pauze.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment