Pielea posedă următoarele straturi: epiderma, derma și hipoderma. Epiderma este reprezentată de țesutul epitelial propriu-zis, care se separă de restul organismului printr-o membrană (bazală) puțin permeabilă, ce are rolul de a proteja organismul de microbii din exterior ajunși pe piele.

Epiteliul nu este vascularizat, el hrănindu-se prin difuziunea nutrienţilor și vitaminelor din vasele subiacente membranei bazale (aflate în dermă și hipodermă). Este importantă starea pereților vasculari, calitatea și cantitatea nutrienţilor circulanți.

În dermă se găsesc vase sanguine și nervi care au rolul atât în nutriția pielii, cât și în sensibilitatea acesteia și în stimularea unor procese cutanate: vasoconstricție sau vasodilatație, regenerare, descuamare. Aici se găsesc și firele de păr (foliculi piloși), precum și acea rețea de colagen responsabilă de elasticitatea și fermitatea pielii, precum și de formarea ridurilor.

În hipodermă, stratul profund al pielii, se găsește un strat de țesut adipos cu rol în protecție și izolație (în unele cazuri, datorită lipsei mișcării și alimentației incorecte, se formează celulita), precum și alte elemente de susținere și glande. Cu toate că folosiți creme de calitate, pentru a avea o piele mereu tânăra și frumoasă, sunt importante alimentația corectă și masajul.

Fructele și legumele sunt bogate în minerale și proteine, cele mai importante pentru piele fiind beta-carotenul (ajută la regenerarea și împrospătarea pielii, se găsește în morcov), vitamina C (vitamina care stimulează rețeaua fibrelor de colagen subcutanate, responsabile de elasticitate, fermitate și repararea ridurilor), vitamina E, precum și minerale necesare metabolismului celulelor pielii.

Pentru a avea o piele sănătoasă, sunt recomandate toate fructele, în special - kiwi, portocale, struguri, caise, piersici, ananas, mere, insa si restul fructelor sunt benefice. În ceea ce privește legumele, toate sunt utile, îndeosebi morcovul, varza, gulia, usturoiul, ceapa, salata.

Carnea de pui sau pește, ouăle și lactatele au un conținut bogat în calciu, proteine și unele lipide utile pentru organism. O serie de aminoacizi și minerale conținute în aceste alimente au un rol esențial în menținerea tinereții pielii și în restabilirea echilibrului de regenerare.

Uleiurile vegetale conțin grăsimi benefice pentru toate celulele organismului, a căror membrană celulara este constituită în principal pe baza lipidelor. La fel se întâmplă și la nivelul celulelor pielii, care își pot desfășura procesele de reparație celulară și de regenerare, astfel pielea nu se descuamează și își recapătă finețea.

Pielea persoanelor deshidratate este lipsită de vitalitate, zbârcită și uscată. Apa este esențială pentru desfășurarea tuturor proceselor metabolice din organism, ea menține presiunea intracelulară, asigură un flux sanguin și o tensiune arterială propice funcționarii normale a organismului.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment