Dacă ficatul nu funcționează la nivelul corespunzător, specialiștii recomandă să faceți o cură cu suc de sfeclă roșie. Acesta îmbunătățește funcția de detoxificare a ficatului. În timpul curei e nevoie de a renunța la alimentele prăjite, mezeluri, afumături, grăsimi hidrogenate și parțial hidrogenate, produse de patiserie, ciocolată, băuturi alcoolice.

Cur cu sucul de sfeclă roșie durează 3 săptămâni. În perioada dată se beau 1-2 pahare cu suc pe zi, între mese. Sucul ajută ficatul să elimine substanțele periculoase ingerate cu alimentele. Dacă nu vă place gustul ca atare, puteți dilua sucul cu apă sau amesteca cu alte sucuri de legume sau de fructe: lămâie, măr, castravete, morcov. Nu consumați mai mult de 2 pahare cu suc de sfeclă pe zi, deoarece pot apărea amețeli, grețuri sau stări de vomă.

Un efect hepatoprotector are și sfecla roșie sub formă de salată. Pentru a îmbunătăți funcția hepatică, bolnavii pot mânca dimineața pe stomacul gol câte 100 - 150 g salată de sfeclă. Sfecla mai este un bun diuretic, are proprietăți tonifiante, remineralizante. Sucul sau salata de sfeclă roșie este un tonic general al organismului în cazul suprasolicitărilor nervoase sau stresului.

Proprietățile date se datorează vitaminelor A, B1, B5, B6, C, E, acidului folic, calciului, fierului, magneziului, zincului. Datorită vitaminelor și mineralelor, sfecla roșie ajută la stimularea imunității. În plus, datorită conținutului de calciu, potasiu și fier, sfecla roșie se recomandă în convalescențe, în răceli, anemii și gripe. Pentru a stimula pofta de mâncare, specialiștii recomandă o linguriță cu suc de sfeclă și copiilor.

Pe lângă sfecla roșie propriu-zisă, în scop terapeutic se mai folosesc frunzele și rădăcinile. În afara bolilor hepatice, sfecla se recomandă persoanelor cu probleme cardiace. Este demonstrat faptul că sucul de sfeclă roșie menține elasticitatea vaselor sangvine, previne depunerile de colesterol pe vasele sangvine și contribuie la menținerea tensiunii arteriale în limite normale.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment