După cum ne spun specialiștii, broccoli este o legumă foarte utilă în lupta cu maladiile de plămâni, diabet și afecțiunile cardiovasculare. Sulforanul, o substanța prezentă în broccoli, protejează contra afecțiunilor de plămâni, e util împotriva efectelor diabetului asupra vaselor de sânge și micșorează riscul de atac de cord.

La nivelul plămânilor, sulforanul accelerează activitatea genei NRF2, care participă în protejarea celulele de toxine. De obicei, sindromul obstructiv pulmonar este cauzat de fumat. La persoanele care fumează, se atestă o activitate scăzută a genei date.

Gena dată răspunde de activitatea unor mecanisme de îndepărtare a toxinelor și poluanților ce afectează celulele. Studiile arată că tulburarea genei poate să cauzeze și emfizemul pulmonar, una din maladiile pe care le au pacienții care suferă de sindromul obstructiv pulmonar.

În bucătărie, broccoli se poate găti fiert sau la cuptor, asemeni conopidei. În plus, îl puteți folosi crud, în salate, sau puteți încerca o combinație de paste cu mai multe legume, printre care și broccoli. Se poate consumă și în supe.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment