Frunzele de mentă conțin circa 2,5% ulei volatil (mentol), care le conferă proprietăți antiseptice și antibacteriene. Pentru a trata gingivitele, specialiștii recomandă infuzia cu frunze de mentă. Aceasta se poate pregăti dintr-o linguriță de frunze la 200 ml apă fierbinte, se face gargară cu infuzia călduță de câteva ori pe zi.

Inhalații cu ulei volatil de mentă
În cazul nevralgiilor dentare sunt de folos inhalațiile cu ulei volatil de mentă, deoarece posedă acțiune analgezică. În plus, uleiul volatil de mentă se numără printre ingredientele pastelor pentru prevenirea cariilor, ale soluțiilor stomatologice care grăbesc cicatrizarea după extracțiile dentare. Uleiul volatil de mentă reprezintă un produs foarte concentrat, o doză mică având un efect puternic. Posedă proprietăți antiseptice, antiinflamatorii, antialgice.

Gargara cu infuzie din frunze de salvie
Gargara cu infuzie din frunze de salvie micșorează inflamațiile mucoasei bucale și încetinește sângerarea gingiilor. Frunzele de salvie au proprietăți dezinfectante, antiinflamatorii, astringente, hemostatice, calmante.

Infuzia se poate pregăti din 2 lingurițe de plantă uscată la 100 ml apă fierbinte, se lasă la infuzat 10 minute, după care se face gargară de câteva ori pe zi. Nu folosiți timp îndelungat salvia, deoarece, în doze mari, ea poate irita mucoasa bucală și deveni chiar toxică.

Infuzie dintr-un amestec de plante cu proprietăți antiseptice
Pentru a trata inflamațiile mucoasei bucale, se poate face o infuzie dintr-un amestec de plante cu proprietăți antiseptice și astringente: brusture, cimbru, cimbrișor, gălbenele, coada-șoricelului, sulfină, mușețel. Pe lângă efectul antiseptic, infuzia stimulează cicatrizarea mai rapidă a rănilor din cavitatea bucală.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment