Ştiinţa modernă se străduieşte de mult timp să descopere secretele acestei plante, adusă, se pare, în urmă cu mii de ani, din îndepărtata Indie. Se ştie că este un reglator hormonal de excepţie, care face o concurenţă foarte serioasă sofisticatelor pilule din farmacii, că face o curăţenie exemplară în organism, eliminând toxinele, că împiedică tumorile să se dezvolte, iar lista este departe de a fi închisă. Din medicina populară , ca şi din studiile medicale moderne, am alcătuit un mic ghid terapeutic al ţelinei.

Sterilitate
Se bea zilnic câte un păhărel de suc de ţelină pe stomacul gol, dimineaţa şi seara. Atunci când găsim frunze verzi, vom combina sucul de frunze cu cel de rădăcină.

Ciclul menstrual neregulat, dureros
Timp de 49 de zile se beau în fiecare zi, dimineaţa, pe nemâncate, şase linguri de suc de frunze şi rădăcină de ţelină. Tratamentul începe la două săptămâni după terminarea ciclului.

Psoriazis, boli de piele grave
O zi pe săptămână se consumă numai crudităţi şi se bea un pahar de suc de ţelină combinat cu două pahare de suc de morcov. Sucul de ţelină va fi cât mai proaspăt posibil.

Afecţiuni însoţite de febră
În trecut, când nu existau atâtea medicamente, decoctul şi mai ales sucul de rădăcină de ţelină erau considerate un febrifug redutabil. Este ştiut că, în anumite limite, febra este benefică pentru organism; tocmai de aceea sucul de ţelină este întrebuinţat numai pentru combaterea acceselor lungi de febră. Se bea jumătate de pahar de suc de ţelină îndoit cu apă, de 4-6 ori pe zi.

Diabet
Alături de ceapă şi usturoi, ţelină crudă este un aliment care nu ar trebui să lipsească din alimentaţia diabeticului. Ea are un uşor efect hipoglicemiant, măreşte diureza şi, foarte important, echilibrează sistemul nervos şi astfel contribuie activ la reglarea tuturor proceselor metabolice.

Vitiligo, degeraturi
Se face un decoct dintr-o ţelină întreagă (rădăcină şi frunze) de mărime medie, bine mărunţită, în prealabil, care va fi fiartă vreme de cinci minute. Cu acest decoct vor fi făcute spălături de 20 de minute, după care vor fi puse comprese cu decoct pe locurile afectate.

Tumori
Frunzele zdrobite sau, când nu avem, rădăcină de ţelină rasă se pun vreme de o oră pe zi, pe locul afectat. Este o reţetă eficientă şi în cancerul tegumentar.

Cura de slăbire
Ţelina, sub formă de suc pur, taie apetitul, favorizează eliminarea apei din ţesuturi şi accelerează tranzitul intestinal. Băutul unui pahar de suc de ţelină pe zi, înainte de masa principală, este o metodă miraculoasă de reglare a greutăţii.

Câteva recomandări
  • După ce folosim extern ţelină, nu trebuie să ne expunem la soare, deoarece pielea devine foarte sensibilă la arsuri şi o simplă rază de soare e poate produce leziuni incredibil de grave. Aceeaşi restricţie se recomandă şi celor care recoltează frunzele de ţelină.
  • Gustul foarte puternic al ţelinei nu este suportat de majoritatea pacienţilor, motiv pentru care sucul de ţelină se va consuma amestecat în proporţia de 1:2 cu suc de mere.
  • Curele cu suc de ţelină crudă au un efect de întinerire atât de puternic, încât pot produce la femeile în vârstă redeclanşarea ciclului menstrual. Acest fenomen se poate produce chiar şi la femeile ajunse la menopauză de zece ani (sau chiar mai mult, după cum o demonstrează cazurile concrete). Acest simptom nu trebuie să vă sperie, ci, din contra, să vă bucure - este semnalul că organismul se reface rapid.
Frumuseţe
Nici o legumă nu are o asemenea putere de înfrumuseţare ca ţelină, care ar trebui să devină o „armă" a femeilor de toate vârstele. Sucul de ţelină înfrumuseţează şi dă strălucire pielii, încetineşte viteza de creştere a pilozităţii inestetice (nu şi a părului din cap), înlătură gradat mirosul neplăcut al transpiraţiei şi stimulează dezvoltarea caracterelor feminine, în general.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment