Păducelul este o plantă nativă din regiunile cu climă temperată din Europa, America de Nord şi Asia. Denumirea botanică a păducelului este Crataegus oxycanthus. Această plantă este, de asemenea, cunoscută sub numele de floare de mai sau tufiş de mai.

Acest arbust este membru al familiei rozacee. Fructele uscate, florile şi frunzele de păducel au mai multe utilizări medicinale. În Europa, naturiştii au utilizat această plantă de secole pentru a trata diverse afecţiuni cardiace.

Beneficii pentru inimă
Păducelul este recomandat pentru tratarea persoanelor cu probleme de insuficienţă cardiacă congestivă. Inima persoanelor cu această insuficienţă nu este în măsură de a pompa suficient sânge. Studiile au descoperit că consumul de păducel îmbunătăţeşte funcţionarea inimii.

Aportul de păducel ar putea reduce, de asemenea, oboseala şi dispneea, cauzate de afecţiunile cardiace. Nutrienţii găsiţi în păducel dilată arteriile şi întăresc muşchii inimii.

Consumul de păducel este deosebit de eficace în stadiul incipient al bolilor de inimă. Pentru a micşora progresia maladiilor cardiace şi de a inversa daunele formate, se recomandă ceai de păducel de două ori pe zi. Se toarnă o ceaşcă de apă clocotită peste două linguriţe de frunze de păducel sau fructe uscate. Infuzia se lasă pentru 10-15 minute.

Remediu pentru hipertensiunea arterială
Păducelul ajută la normalizarea nivelului tensiunii arteriale. Persoanele care suferă de hipertensiune ar putea consuma ceai sau supliment de păducel. Un sfert de extract de păducel consumat zilnic ar putea contribui la reducerea nivelului de presiune arterială.

Reducerea colesterolului rău
Păducelul ar putea reduce nivelul de lipoproteine cu densitatea joasă sau de colesterol rău.

Bun pentru piele
Proprietăţile uşor astringente ale păducelului sunt eficiente în tratarea unor maladii cum sunt acneea, seboreea şi maladiile inflamatorii ale pielii.

Micşorează edemele
Păducelul este un diuretic natural. El poate fi folosit pentru tratarea edemului, a retenţiei de apă cauzate de probleme renale. (X.S.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment