Natura ne învaţă multe lecţii despre sănătate, ne ajută să-i folosim resursele pentru a fi mereu în formă. Apiterapia este vindecarea cu ajutorul produselor apicole. Principalele produse apicole sînt: polenul, pastura, veninul de albine, mierea, propolisul, ceara, lăptişorul de matcă şi apilarnilul.

Ele mai sînt denumite şi "cele nouă minuni" pentru rolul pe care îl au în menţinerea sănătăţii şi tratarea unor boli. Între acestea, mierea ocupă un loc fruntaş, avînd un conţinut bogat în substanţe active biologie ţi proprietăţi bactericide (cu acţiune antimicrobiană).

Mierea conţine peste 100 de substanţe, extrem de importante pentru funcţionarea corespunzătoare a organismului. Dintre acestea menţionăm: glucoza (40%), fructoza (35%), zaharuri, proteine, fermenţi, acizi organici, microelemente ş.a. Raportul lor în conţinutul mierii depinde de condiţiile locale şi de anotimpuri. Mierea conţine toate elementele necesare tratării afecţiunilor cardiace; îmbunătăţeşte funcţiile ficatului, neutralizînd substanţele toxice. Mierea, luată pe stomacul gol, ajută la scăderea tensiunii arteriale.

Propolisul este un amestec de răşini şi balsamuri (55%), ceară (30%), uleiuri volatile (10%), polen (5%), vitamina A şi C, microelemente, aluminiu, vanadiu, fier si calciu. Datorită varietăţii de proprietăţi curative, propolisul are acţiune antimicrobiană, antialergică, anestezică si biostimulatoare.

Lăptişorul de matcă este bogat în carbohidraţi, grăsimi, vitamine şi acizi organici. Se păstrează la întuneric, în recipiente închise ermetic şi la temperaturi de - 2 -5 °C. În afară de apă, conţine 14-18% substanţe proteice, 9-10% zahăr, 1,7-5,7% grăsimi, factori de creştere, microelemente şi vitamine. Lăptişorul de matcă are cele mai multe vitamine pe unitatea de volum.

Din cele 15 microelemente existente în lăptişorul de matcă, cel mai important este cobaltul, care participă activ la schimbul de proteine din organism. Toate aceste elemente, extrem de active biologic, întăresc imunitatea organismului şi capacitatea de reacţie la infecţii. Lăptişorul de matcă are un rol deosebit în metabolismul celular, în îmbunătăţirea activităţii creierului, reducînd nivelul de colesterol din sînge. Este util pentru digestie, pentru combaterea insomniei, a anemiei pernicioase şi refacerea glandelor cu secreţie internă.

Atenţie: Lăptişorul de matcă îşi schimbă caracteristicile în contact cu metalul, de aceea se recomandă folosirea recipientelor şi a lingurilor din plastic sau lemn. La lumină şi căldură, lăptişorul de matcă se usucă şi se îngălbeneşte. De asemenea, în timpul administrării, este recomandat ca zahărul din alimentaţie să fie înlocuit cu miere de albine (30-60 g pe zi).

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment