Scorţişoara este o mirodenie folosită în mod tradiţional în anumite ţări asiatice pentru tratamentul diabetului. Utilizarea ei în acest scop este confirmată ştiinţific.

Conform unor studii recente, s-ar părea că scorţişoara contribuie la scăderea glicemiei ridicate de după mese şi este utilizată pentru această proprietate în anumite ţări din Asia. Diabetul este o boală care se caracterizează printr-o proporţie ridicată de zahăr în sânge, fenomen numit glicemie, din cauza lipsei de insulină sau a unei acţiuni eronate a insulinei. În această boală, cel mai important factor şi, totodată, cel mai periculos este ridicarea glicemiei de după mese şi mai ales după ingerarea unor alimente cu index glicemic ridicat.

În tratamentul diabetului este imperativ ca glicemia să se menţină la o valoare normală, deoarece o glicemie prea ridicată este însoţită de complicaţii vasculare. Din această cauză, diabetul este considerat responsabil de creşterea riscurilor de boli cardiovasculare, dar şi de probleme ale vederii, ale picioarelor şi de insuficienţă renală.

Revenim la scorţişoară, dacă aceasta permite scăderea glicemiei de după masă, ea exercită atunci şi un efect preventiv faţă de complicaţiile produse de diabet. Aceste afirmaţii sunt confirmate de studii efectuate pe persoane suferind de diabet. Subiecţii au primit timp de trei luni un supliment de 350 mg extract de scorţişoară sau un placebo şi nu au avut voie, în această perioadă, să-şi schimbe tratamentul normal pentru diabetici.

S-au înregistrat diferiţi parametri la începutul studiului, în cursul său şi la sfârşit. Cercetătorii au constatat că tratamentul cu scorţişoară a fost însoţit de o scădere a ratei de zahăr în sânge mai mare decât cea pentru pacienţii care au primit placebo. S-au constatat, de asemenea, o ameliorare a insulinorezistenţei şi o scădere a trigliceridelor.

Conform acestui studiu, scorţişoara permite ameliorarea funcţiei glicemice şi a factorilor cardiovasculari. Astfel, în viitor, persoanele care suferă de diabet vor primi supliment de scorţişoară. (După Săptămâna)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment