Anemia este o problema cu care oamenii de toate varstele se confrunta. Simptomatologia acesteia poate fi mai mult sau mai putin evidenta si cauzele care o produc sunt diverse.

Anemia este produsa de diverse afectiuni care duc la scaderea numarului de hematii (globule rosii) produse de maduva hematogena, duc la diminuarea numarului de hematii in sangele periferic datorita hemolizei (distrugerea hematiilor in patul vascular determinata de cauze diverse), ori pot fi implicate afectiuni care nu scad numarul hematiilor ci calitatea acestora, astfel incat globulele rosii nu mai transporta cu acelasi randament oxigenul de la plamani la tesuturi.

Principala trasatura a anemiei este insuficienta de oxigen de la nivel celular, aceste molecule de oxigen fiind “carate” cu ajutorul hemoglobinei continute in hematii de la plamani la nivel tisular unde cedeaza moleculele celulelor. Ca sa ma exprim cat mai genral, urmarea anemiei este hipoxia (insuficienta de oxigen) la nivel celular.

Alte cauze ce stau la baza anemiei pot fi de natura nutritionala, astfel incat pacientul fie nu are o alimentatie suficient de bogata in fier si vitamina C (caci fierul se poate absorbi din interstine in organism in prezenta vitaminei C), fie pacientul prezinta un sindrom de malabsorbtie, astfel incat nu absoarbe fierul si alte substante nutritive.

De asemenea alte cauze ce provoaca anemie sunt avitaminozele (in special hipovitaminoza B12 care produce anemia pernicioasa, insuficienta de acid folic ce stimuleaza producerea de globule rosii la nivel medular etc. ).

O alta cauza a anemiei o reprezinta pierdrile de sange, masive ori mici dar repetate, spre exemplu sangerarea gingivala la fiecare spalare a dintilor poate sta la baza unui sindrom anemic. Sunt de asemenea si o serie de afectiuni care produc secundar anemie: boli hepatice, insuficienta renala, lupus, cancere etc. Anemia are deci o lista lunga de cauze si trebuie tratata intotdeauna in corelatie cu acestea.

Cum depistam anemia?
De cele mai multe ori anemia in formele usoare nu este depistata prin analizele de sange uzuale. Insa anumite simptome si scaderea hemoglobinei spre limita inferioara pot duce cu gandul la o stare usoara de anemie. Persoana respectiva se simte astenica, apatica, rezista mai putin stresului si oboselii decat in alte perioade, poate prezenta ameteli, cefalee, tulburari digestive etc. In formele mai avansate ale anemiei aceste simptome se accentueaza si se poate observa paloarea tegumentelor, sangerari nazale, gingivale (mai ales la spalarea dintilor), scaderea capacitatii de concentrare, somnolenta etc.

Ca semne obiective, pacientul prezinta tahicardie, respiratie mai rapida (datorita hipoxiei tisulare creste frecventa respiratorie pentru a suplini lipsa de oxigen).

Atentie insa la falsele rezultate, frecvente mai ales vara, cand, datorita deshidratarii, scade volumul sanguin si numarul de hematii pe centimetru cub de sange creste, mascand astfel o anemie. Invers, in cazul de hiperhidratare, hipertensiune arteriala (unele tipuri) sau graviditate, cand volumul sanguin creste se produce o dilutie a hematiilor, care apare in analizele de laborator ca o falsa anemie.

Cum ne tratam?
Anemia trebuie intotdeauna, cum spuneam si mai sus, tratata in asociere cu acea cauza care a produs-o. Diagnosticul si tratamentul este intotdeauna stabilit de catre medic, nu de pacienti! Pot exista cauze ascunse ale unei anemii aparent banale, cauze grave care nu pot fi descoperite decat de un medic in urma datelor clinice si paraclinice.

Pentru formele usoare de anemie sau in asociere cu tratamentele medicamentoase va sugeram o serie de remedii naturiste care sa va ajute la tratarea acestei probleme (valabile in special pentru anemiile produse prin carente nutritionale, vitaminice):
Coada racului - metroragii cu menstre neregulate, prelungite - infuzie sau decoct, o lingura la o cana. Se beau doua cani pe zi.

Tinctura de gentiana - o lingurita de tinctura diluata in 100 ml de apa, de 3-4 ori pe zi. Sunt contraindicate tratamente cu gentiana mai lungi de doua saptamani.

Catina - favorizeaza cresterea imunitatii organismului si refacerea globulelor rosii. Se face infuzie de 2 lingurite de fructe la o cana cu apa, se beau doua cani pe zi.

Consumul de multe fructe si legume, de alimente bogate in fier, cum ar fi: carne, ficat, linte, oua, drojdie de bere, caise, nuci, verdeturi, fructe uscate, cereale integrale, melasa, seminte de dovleac, legume si fructe bogate in vitamina C.

Radacina de stevie de gradina care este foarte buna impotriva anemiei, fiind bogata in fier. Se prepara un decoct dintr-o lingurita de radacina de stevie, care se fierbe intr-o cana de apa, timp de 5 minute. Se strecoara, se beau doua cani pe zi, inainte de masa, una dimineata si alta seara.

Hreanul: radacina de hrean este recomandata si pentru copiii care sufera de rahitism. Se pun la fiert 10-15 g de radacina de hrean taiata marunt in jumatate de litru de apa si se fierbe 10 minute. Se beau 2-3 cani pe zi. O reteta mai gustoasa se poate prepara astfel: se taie radacina de hrean in rondele, care se pun intr-un borcan si se pudreaza cu zahar. Se inchide borcanul si se pune continutul la macerat. Din siropul format i se administreaza copilului o lingura pe zi. In locul zaharului puteti folosi miere, aceasta participand si ea la combaterea anemiei.

Sucuri de legume in diferite combinatii in care sa predomine morcovul si sfecla rosie la care se adauga castravete, laptuca, papadie, spanac. In total se consuma circa 600-1000 ml zilnic. Resturile de legume care raman in centrifuga se consuma in salate, iar cele de fructe cu mere.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment