Varza de Bruxelles este o specie legumicolă, erbacee, bienală, alogamă. În anul întâi de cultură formează o tulpină a cărei înălţime, în funcţie de soi şi condiţiile de creştere, variază între 50 şi 70 cm.
Varza de Bruxelles
Pe tulpină cresc frunze lungi, peţiolate, verzi, cu suprafaţa limbului uşor gofrată şi cu marginile îndoite în sus. La subsuoara frunzelor se găsesc muguri axilari, care devin activi şi cu creştere închisă, formând verzişoare de formă sferică sau ovală. Procesul formării căpăţânilor mici este asemănător cu cel al învelirii căpăţânelor de varză albă.

Verzişoarele sunt aşezate pe tulpină în formă de spirală, adunate strâns una lângă alta, îmbrăcând tulpina de la bază până la vârf. Pe o plantă se formează 50-60 verzişoare. În anul al doilea, din verzişoarele formate pe tulpină vor creşte tulpini florifere, asigurând producerea seminţelor. Rădăcina este puternică şi adâncă.

Este originară din ţările bazinului Mării Mediterane, unde şi acum creşte spontan. Cultura a fost formată de legumicultorii belgieni şi s-a extins mai cu seamă în ţările din centrul şi vestul Europei, apoi în SUA, Japonia. În ţara noastră se cultivă pe suprafeţe mici, în gospodării auxiliare. Planta are o mare valoare alimentară.

Agrotehnica creşterii seamănă cu cea pentru varza albă. Înainte de recoltare, cu 30-35 zile, se recomandă a ciupi vârful tulpinii, ca să se oprească creşterea plantei şi să se mărească verzişoarele.
Varza de Bruxelles are o mare rezistenţă la temperaturi scăzute (până la minus 10-14°C), ceea ce permite menţinerea ei în câmp până toamna târziu.

Recoltarea se face în mod eşalonat, ceea ce asigură consumul producţiei în stare proaspătă pe o perioadă mare de timp. Plantele se scot cu rădăcină şi se acoperă cu un strat de nisip, păstrându-se până primăvara.

După conţinutul de vitamine şi proteine varza de Bruxelles este de 3 ori mai valoroasă decât celelalte specii de varză. Microelementele, mai ales potasiul, magneziul şi fierul, sunt prezente în cantităţi mari. Mai conţine vitaminele din grupul B, caroten, zaharuri, fermenţi, celuloză. Sucul de varză are proprietăţi terapeutice: el stimulează funcţia pancreasului, de aceea este recomandat bolnavilor de diabet.

Planta este un produs dietetic de valoare. Este indicată mai ales bolnavilor care se află după intervenţii chirurgicale (este un bun cicatrizant al rănilor), bolnavilor cu afecţiuni ale sistemului cardiovascular.

Această varză este nu numai cea mai folositoare, dar şi cea mai gustoasă. Verzişoarele, care constituie partea comestibilă a plantei, se consumă crude, în salate sau preparate cu unt, pesmeţi şi smântână, precum şi sub formă de garnitură la fripturi. Ele pot fi consumate şi în stare fiartă, în ciorbe, sosuri. Mai pot fi uscate, marinate şi congelate.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment