Aceste uimitoare legume violet inchis sunt extrem de utile pentru organismul nostru. Adevarul e, ca nu contin multe vitamine(in cantitati mici este vitamina C, B1, B2 si PP), dar contin o multime de substante numite pectine ce au proprietati bactericide.

Vinetele mai contin si grasimi vegetale, ele sunt bogate in substanţe minerale ca: potasiu, sodiu, magneziu, fosfor si fier. In vinete se contine 92% apa, 5% carbohidraţi (glucoza, fructoza, zaharoza, amidon, pectine si celuloza), 1,2% - proteine, vitamina C este de 15mg la 100g.

Datorita consistentei delicate, vinata are un efect benefic asupra procesului de digestie. Si sunt utile pentru persoanele in varsta, la care medicii recomanda insistent de a include aceste legume in ratia alimentara.

Gustul specific intensifica secretia sucului digestiv, respectiv creste apetitul , sucul acestor legume are proprietati antibiotice. Si desigur, e imposibil sa nu vorbim despre caloriile putine din vanata, utilizarea pe termen lung duce la pierderea in greutate.

Atentie! Vanata contine alcaloidul solanina, care da un gust amar. Odata cu maturizare legumei creste si nivelul de solanina, de aceea e necesar sa-l preparam termic foarte bine. (P.O.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment