Un vechi remediu naturist pentru cei care suferă de hepatită cronică, litiază biliară, hipertensiune arterială, menoragii, obezitate sau de ciroză este decoctul de armurariu.

Planta (al cărui nume ştiinţific este Silybum Marianum) este cunoscută în popor sub denumirea scaiul pestriţ, scaiul Sfintei Mării şi arginţică de grădină. "Fructele de armurariu acţionează cu efect protector şi curativ asupra ficatului.

Decoctul realizat din această plantă împiedică distrugerea celulei hepatice, favorizând reconstrucţia sa chiar în cazurile foarte grave, când a început degradarea acesteia", a explicat fitoterapeutul Eugen Giurgiu. Principiile active din armurariu se datorează unor flavonoide care formează un complex hepatoprotector ce poartă denumirea de silimarină.

Studii făcute în ţări precum Germania, SUA, Italia, Austria au arătat că această plantă este un antitoxic redutabil, capabil să ajute organismul să reziste la cele mai puternice otrăvuri, de la ciuperci toxice până la metale grele sau gaze industriale. Armurariul combate şi efectele adverse ale chimioterapiei, alcoolismul, digestiile dificile, cancerul vezicii biliare, hemoroizii sau afecţiunile splinei.

Într-un litru de apă clocotită se pun două linguri de armurariu tocat mărunt. Se fierbe trei minute. După ce ajunge la temperatura camerei, se adaugă patru linguri de miere de salcâm şi se omogenizează. Se bea înainte şi după mesele principale câte o cană. O cură durează trei săptămâni, urmată de o pauză de 10 zile. Se reia tratamentul la recomandarea specialistului.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment