Pe lângă tratamentul şi regimul recomandate de medicul curant în cazul unei afecţiuni a ficatului, dieta cu suc de morcovi, ridiche neagră, sfeclă roşie şi ceaiuri medicinale ajută la eliminarea toxinelor din organism. Fitoterapeutul Eugen Giurgiu spune că de mare ajutor într-un regim pentru hepatici poate fi şi gutuia, chiar sub formă de sirop sau dulceaţă, precum şi lămâile consumate zilnic, morcovii şi ridichile negre.

Cele mai frecvente afecţiuni hepato-biliare sunt hepatitele cronice, dischineziile biliare şi litiaza biliară. Simptomele generale se manifestă prin astenie, anxietate, dureri în partea dreaptă a abdomenului, balonări şi senzaţie de greaţă. În cazul dischineziilor sau al calculilor biliari, survin dureri insistente în umărul drept. Sucul de dovleac sau sucul de ridiche neagră facilitează eliminarea secreţiilor de fiere.

Hepatita cu virus A are un potenţial de contaminare crescut. Este boala neglijenţei şi a igienei precare, denumită boala mâinilor murdare. Rar se transmite prin intermediul apei sau al alimentelor. Hepatitele cu virusuri de tip B, C, D pătrund în organism prin injecţii sau transfuzii.

Fitoterapia vine în ajutorul acestei categorii de bolnavi. Plantele medicinale cele mai eficiente sunt: afinul, anghinarea, armurariul, menta, lemnul dulce, leurda, păpădia, turiţa mare, mesteacănul, gălbenelele, sunătoarea, angelica, coada şoricelului, coada calului sau salvia. În general, din fiecare plantă se prepară infuzii din 250 ml apă şi o linguriţă de plantă mărunţită.

Hepatita acută se manifestă prin semnele specifice unei boli infecţioase: icter (se colorează tegumentul), stare de oboseală persistentă, apetit redus, migrene, iar urina este de culoare închisă. Pentru hepatita infecţioasă sau virală tratamentul se face în spitale de specialitate.

Un tratament incorect agravează boala. Tratamentul naturist este esenţial pentru dezintoxicarea ficatului şi evacuarea reziduurilor din organism. În acest sens fructele (lămâi, pepene verde, prune, struguri, mere), sub formă de sucuri în prima parte a bolii, sunt benefice.

Apoi tratamentul se continuă cu salate din legume, tocate mărunt. Cele mai recomandate sunt guliile, morcovii, spanacul, ţelina, pătrunjelul. Se folosesc şi sucurile extrase din legume care conţin celuloză: castraveţi, varză, ridichi.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment