Reţetele naturiste de înfrumuseţare oferă o alternativă eficientă şi ieftină la produsele din comerţ, sau pot fi complementare acestora. Înainte de a ceda fascinaţiei exercitate de vitrinele încărcate de cosmetice de lux, sau de reclamele din revistele glossy, uitaţi-vă un pic în cămară, sau în frigider.

Castravetele este un demachiant natural. Amestecaţi un castravete zdrobit (sau suc de castravete) cu lapte şi folosiţi-l la demachiat.  Feliile reci de castravete, aplicate pe ochii umflaţi şi obosiţi, dau zonei din jurul ochilor un aspect proaspăt şi odihnit.  Pentru o piele strălucitoare, aplicaţi pe faţă, gât, decolteu şi umeri un amestec din lapte şi miere.

Dacă aveţi probleme cu pielea care luceşte, masaţi-vă faţa cu felii subţiri de măr.  Pentru a reda tenului supleţea, aplicaţi pe faţă o banană bine coaptă şi strivită.  Dacă aveţi tenul gras, preparaţi o mască din tărâţe de grâu şi albuş de ou. Lăsaţi să acţioneze până se usucă, apoi clătiţi.

Pentru pielea uscată, faceţi o pastă din gălbenuş de ou, câteva picături de ulei de măsline şi suc de lămâie. Aplicaţi pe faţă şi gât şi clătiţi după 10 minute.  Dacă aveţi negi, aplicaţi pe ei, în mod regulat, suc de conopidă.

O jumătate de avocado copt şi zdrobit, amestecată cu 2 linguri de miere, formează o mască hidratantă ideală pentru tenul sensibil.  Hidrataţi-vă din cap până-n picioare, turnând în apa de baie 1 litru de lapte/o ceaşcă de miere/2 linguri de ulei de măsline. Sau toate trei, dacă vreţi neapărat să vă răsfăţaţi.

Pentru pielea arsă de soare, este binevenită o mască preparată dintr-o cană de iaurt gras şi jumătate de cană de tărâţe de grâu. O loţiune utilă pentru tenul care a început să se rideze poate fi obţinută din banalul zahăr, în următoarea combinaţie: 3 linguri de zahăr, dizolvate în 4 linguri de apă caldă.

Celulita se atenuează cu ajutorul cafelei. Masaţi-vă zilnic zonele cu probleme, la duş, cu zaţ de cafea sau cafea măcinată. Tărâţele de grâu, amestecate cu miere, sunt excelente pentru un peeling complet.

Nu aruncaţi pulverizatoarele vechi, puteţi face multe cu ele. Ţineţi în frigider un pulverizator umplut cu ceai verde şi pulverizaţi pe faţă şi gât din, când în când, în timp de sunteţi acasă. În zilele de vară, purtaţi în poşetă un pulverizator umplut cu apă minerală rece şi câteva picături de ulei de mentă, se va dovedi salvator.

Dacă aveţi porţiuni aspre pe piele, iar loţiunile hidratante obişnuite nu fac faţă, tamponaţi acele zone, de câteva ori pe zi, cu ulei de măsline.  Argila nu trebuie să lipsească din arsenalul naturist al niciunei femei. Ajută la închiderea porilor şi atenuează luciul tenului gras. Dacă aveţi tenul uscat, dar vă ies coşuri, aplicaţi argilă numai pe acestea şi lăsaţi peste noapte, se vor vindeca foarte rapid.

Un alt ingredient util pentru persoanele cu ten gras şi acneic este drojdia. Amestecaţi cu apă călduţă şi lăsaţi se se usuce pe faţă (maxim jumătate de oră). Apoi, cu un prosop umed, îndepărtaţi treptat drojdia uscată de pe piele.

Coji proaspete de portocale (de la 1-2 kg de fructe), puse în apa de baie, înainte de culcare, vă parfumează pielea şi îi oferă o doză mare de vitamina C. Roşeaţa care apare pe piele după o astfel de baie va dispărea până la trezire.

Pentru fermitatea pielii, în afară de hidratare, duşurile scoţiene (alternare rapidă a jetului rece cu jetul fierbinte) sunt un truc pe cât de vechi, pe atât de eficient. Nu uitaţi să încheiaţi cu jetul rece.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment