Este unul dintre cele mai parfumate fructe de la noi, fiind considerat în multe privinţe mai puternic ca acţiune terapeutică decât pepenele roşu. În plus, are un efect răcoritor foarte puternic, o acţiune reglatoare asupra apetitului (datorită substanţelor sale aromate), precum şi efecte vitalizante puternice.

Cura cu pepene galben se ţine întocmai ca şi cea cu pepene roşu, cu menţiunea că, pentru a nu produce perturbări digestive, nu se va depăşi cantitatea de 2 kg pe zi. Sucul pepenelui galben sau, mai bine zis, nectarul - este mai rezistent la oxidare decât cel al pepenelui obişnuit.

Nectarul se face foarte simplu, prin simpla zdrobire a miezului cu ajutorul unui mixer, putând adăuga pentru îndulcire 1 -2 linguriţe de miere, la o cană de nectar. Se consumă foarte proaspăt, la cel mult 10 minute după preparare. În cură se beau zilnic 3-6 căni din acest nectar.

Câteva indicaţii ale curei cu pepene galben
Anemie, convalescenţă - se beau minimum trei căni de nectar pe zi, cu o oră înainte de masă. Suplimentar, se iau în fiecare zi două-trei linguriţe de afine uscate bine şi mărunţite.

Constipaţie -1 -2 kg de pepene galben, mâncate în fiecare dimineaţă pe stomacul gol, acţionează ca un veritabil piston, care curăţă foarte bine tubul digestiv. Dacă simţim nevoia unui efect mai puternic, după o porţie bună de pepene galben putem lua şi câteva linguri de tărâţe de grâu, înmuiate în apă.

Anorexie, tulburări de apetit - miezul aromat şi răcoros al pepenelui galben face minuni atunci când este consumat înainte de masă. La acest remediu, doza face efectul: persoanele cu apetit slab vor mesteca foarte încet, 1-2 felii de pepene galben cu minimum zece minute înainte de fiecare masă; persoanele cu apetit foarte puternic vor consuma un kilogram de pepene galben la începutul zilei şi unul la prânz, fapt care va avea darul să potolească senzaţiile persistente de foame şi să micşoreze considerabil cantitatea de alimente consumate pe parcursul zilei.

Boli de piele (dermatoze) - efectul răcoritor şi antiinflamator al pepeneluli galben e recomandat mai ales pentru bolile de piele cu manifestări violente, cum ar fi alergiile, dermatozele infecţioase, însoţite de usturime şi mâncărimi etc. Se face o cură de pepene galben de 10-12 de zile, timp în care sunt scoase din alimentaţie carnea, grăsimile şi alimentele sintetice ori conservate.

Colagenoze - se recomandă nectarul, băut în cantităţi mari. Este un adjuvant foarte bun la tratamentele cu plante medicinale.

Diabet - prezenţa în componenţa zămosului a unor elemente (cum ar fi potasiul, calciul) şi a vitaminelor A, B, C ajută la păstrarea echilibrului metabolic necesar în această afecţiune, protejând organismul de apariţia unor complicaţii pe sistem nervos, arbore arterial, ochi şi rinichi. Se consumă cantităţi moderate de pepene galben în fiecare zi, pe parcursul sezonului.

Extern:
- Masajul cu suc de pepene galben are efect hidratant şi calmant, fiind recomandat pentru tonifierea şi redarea elasticităţii pielii, pentru tratarea alergiilor şi a arsurilor uşoare.

- Tenul ofilit sau iritat va beneficia de efectul hidratant şi calmant al pepenelui galben. Se face masaj uşor cu suc proaspăt sau se pun felii subţiri de pepene galben pe faţă şi se ţin vreme de 15-20 de minute.

Inflamaţiile şi senzaţiile de arsură de la nivelul pielii se tratează rapid, aplicând felii subţiri de pepene galben, ţinut în prealabil la frigider. (După Timpul)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment