Fructele afinului au fost folosite de secole in medicina naturista datorita numeroaselor sale efecte terapeutice. Actiunile sale au ecou la nivelul intregului organism, scazand glicemia, imbunatatind acuitatea vizuala, circulatia, crescand rezistenta vasculara etc.

Fructele acestui arbust, mancate proaspete ori folosite pentru obtinerea unor solutii cu efecte curative, au fost folosite de medici pentru tratarea unor boli manifestate la copil ori la adult.

La ce sunt bune afinele?
Afinele, prin continutul de antioxidanti si vitamine precum si prin efectele bactericide pe care le au (distrug microbii) pot fi folosite pentru obtinerea multor beneficii, cum ar fi:

Grabesc vindecarea ranilor
Datorita continutului de flavonoide (pigmenti cu rol antioxidant) afinele ajuta la sinteza vitaminei C. Aceasta vitamina este folosita de catre organism pentru obtinerea colagenului, o molecula ce intra in alcatuirea unor tesuturi. Tocmai din acest motiv, datorita flavonoidelor si continutului mare de vitamina C, afinile ajuta la regenerarea tesuturilor si accelereaza vindecarea ranilor.

Afinele prezinta efecte antihemoragice
Prin actiunile de la nivelul peretilor vaselor de sange, afinele scad fragilitatea vasculara, reduc “daunele” produse de ateroscleroza, refac elasticitatea peretilor vasculari, ajuta prevenirea infarctului miocardic ori la recuperarea portinfarct etc. Sunt utile pentru femeile aflate la menstruatie ori pentru cele care sufera de metroragie.

Doctorul Bernstein a efectuat experimente in laboratorul spitalului Sf. Bartholomeu unde a observat ca sucul de afine sterilizeaza culturi de stafilococi, de bacili Eberth, de bacili Gaertner si E. Coli in aproximativ 24 de ore. Datorita efectelor bactericide, afinele sunt folosite in numeroase afectiuni cum ar fi: flebite, tromboflebite, tromboza venoasa (vene inflamate care pot contine si cheaguri de sange), sechele ale flebitelor;
pentru ca au efect bactericid sunt folosite in cazul bolilor diareice (enterocolita, dizenterie, febra tifoida etc.), distrugand din flora intestinala patologica. De asemenea se folosesc si in infectiile urinare (cistite).

Afinele mai sunt folosite pentru afectiuni ca:
  • ulcer varicos, afectiuni gastrice (ulcer gastric, gastrite);
  • afinele scad valorile ureei din sange, fiind utile in cazul gutei;
  • aceste fructe sunt adjuvant in tratamentul tuberculozei;

La nivel ocular, sporesc acuitatea vizuala mai ales pe timp de noapte, regenereaza purpura retiniana, imbunatatesc circulatia sangelui la nivelul ochilor si la nivelul sistemului nervos si pot preveni sau ajuta la tratarea unor boli de ochi precum retinita pigmentoasa, glaucomul, miopia etc. Aceste efecte benefice sunt datorate antocianinelor, care ajuta la protejarea tesuturilor retinei impotriva radicalilor liberi.

Datorita continutului de glucochinina, afinele scad glicemia, fiin utile in tratamentul diabetului dazarat. Doctorul american Allen a supranumit afinele ca fiind “insulina vegetala” si le recomanda pacientilor sai diabetici cure cu afine.

Boabele de afine regleaza apetitul, crescand ori diminuand pofta de mancare, in functie de necesitatile organismului; intaresc imunitatea, ajutand organismul la prevenirea infectiilor, racelilor, dezechilibrelor gastrice etc.

Cum se consuma afinele?
Cea mai buna este o cura de 4-5 zile facuta o data la cateva luni. Aceasta cura consta in consumarea a 200 de grame de afine dimineata pe stomacul gol.
Preparate:

Din boabe uscate se pot obtine preparate pentru tratarea diareei, colibacilozei, infectiilor cavitatii bucale ori infectiilor urinare etc. Se fierb într-un litru de apa 25-60 g afine uscate, timp de 45 minute. Se lasa apoi sa infuzeze timp de zece minute si se strecoara. Se beau cinci cesti pe tot parcursul zilei.

Tinctura de afine: se pun 100 g de fructe proaspete într-un litru de rachiu (alcool). Se lasa la macerat 15 zile. Se strecoara. Acesta este un leac puternic împotriva diareii. Doza este proportionala cu gravitatea simptomelor: cea mai mica este de 12 picaturi administrate oral pe o lingurita de zahar, doza medie urca la aproximativ 30 de picaturi, iar cea maxima la o lingura de preparat dizolvata în sase linguri de apa calda.

Ceaiul din frunze de afine, care, datorita continutului de neomitrina, prezinta efecte hipoglicemiante. Se pun 30-40 g de frunze într-o cratita cu un litru de apa rece. Se fierb cinci minute. Se beau trei-patru cesti pe zi.

Uz extern:
Tinctura de afine, folosita pentru tratarea ranilor, a ulceratiilor pielii, in ulcerul varicos, in afectiuni ale mucoasei bucale etc.

Compresele cu tinctura de afine sunt folosite in special pentru tratarea hemoroizilor, iar tinctura folosita sub forma de clisma este utila in tratamentul dizenteriilor si bolilor diareice datorate in special dezechilibrelor bacteriene de la nivelul inestinului gros.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment