Culoarea purpurie, visinie, alba, roza a unui trandafir, culoarea plina de mister a pietrelor pretioase si semipretioase, culoarea soarelui sau a pamântului trezit la viata, culoarea fermecatoare a marii sau verdele profund al padurii - toate ne strecoara în suflet un mesaj anume, o traire aparte. Ne încearca diferite stari sufletesti atunci când privim albul imaculat, rosul debordant de viata, galbenul plin de finete si caldura, tineretea verdelui, albastrul scaldat de pace si calm, transcendenta violetului. Culorile ne influenteaza din toate punctele de vedere: corpul fizic, câmpurile energetice, emotiile si gândurile.

Orice dereglare la unul dintre aceste niveluri poate fi remediata cu ajutorul culorilor (folosite individual sau în combinatie cu alte remedii naturiste). În functie de tratament, de echilibrul psiho-mental al persoanei, culorile pot fi utilizate, tinând cont de „modurile de administrare”: de la cele mai atenuate pâna la cele mai „fulgeratoare” actiuni.

Astfel:
- alimentele de culoare rosie sunt indicate în urmatoarele afectiuni: anemie, gripa, moleseala, raceala. Verdele sanatos al zarzavaturilor proaspete, rosul intens al anumitor fructe si al tomatelor, portocaliul plin de vitalitate al morcovilor ori al citricelor, galbenul unor condimente - sunt tot atâtea “medicamente” cu care ne putem asezona hrana cea de toate zilele, conferindu-i deopotriva valente estetice si curative.

- vestimentatia. Culorile hainelor cu care ne îmbracam ne influenteaza caracterul, modul de a gândi, comportamentul si chiar anumite procese fiziologice - un lucru adevarat, de care însa cei mai multi dintre noi nu suntem constienti. Învatând sa ne alegem culorile potrivite pentru haine, ne putem ameliora foarte mult nu doar starea de spirit, ci chiar si starea de sanatate pe ansamblu. Culorile calde: rosu, oranj, galben, faciliteaza adaptarea, sunt stimulatoare. Culorile reci - indigo, albastru, violet calmeaza. Culoarea verde este singura nuanta neutra(nici calda, nici rece).

- culoarea interioarelor - este poate cel mai important mijloc terapeutic dintre toate. S-a observat ca insomniile, depresiile, anumite probleme psiho-somatice pot fi mult ameliorate atunci când sunt armonizate culorile din mediul de viata. Gasirea culorilor potrivite pentru camera de odihna, pentru biroul ori pentru spatiul în care lucram, pentru bucatarie s.a.m.d. poate genera o îmbunatatire impresionanta a starii de spirit, a randamentului în munca si a starii de sanatate.

- pietrele semipretioase si pretioase - îsi datoreaza o mare parte dintre efecte culorilor.

- lampa de cromoterapie este cea mai eficienta metoda. În cabinetele de cromoterapie se folosesc lampi puternice, de peste 400 W, de la care lumina porneste trecând printr-un filtru de culoare si ajunge pe suprafata corpului uman (direct pe piele), pe ansamblu sau numai pe anumite portiuni. Efectele, dupa 12 sedinte de expunere la aceasta lumina colorat, sunt surprinzator de puternice.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment