O lingură de rădăcini mărunţite de boz se pun într-un pahar cu apă fierbinte, se fierb 15 minute la foc mic şi se lasă încă 30 de minute. Se ia o dată pe zi, cîte o lingură din acest decoct.

Foarte recomandată este şi valeriana. Această plantă este folosită în medicina populară în tratarea durerilor de cap, a epilepsiei, ca mijloc calmant în nevroze, în crize de isterie, în nevroze ale inimii, în cazurile de hipertensiune arterială, în nevrozele stomacului şi intestinului, în afecţiunile ficatului şi ale căilor biliare.

Infuzia de valeriană se face dintr-o lingură de rădăcini tăiate mărunt, care se pun într-un pahar cu apă fiartă şi răcită, se lasă la infuzat 6-8 ore, apoi se strecoară. Se ia cîte o lingură de către persoanele adulte, iar de către copii cîte o linguriţă, de 3 ori pe zi. În acelaşi scop poate fi folosit şi decoctul de valeriană.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment