Rostopasca - Chelidonium majus este o planta erbacee, perena, spontana, intalnita prin locuri umbroase din paduri, tufarisuri, gradini, pe langa garduri, ziduri, ruine, in jurul asezarilor omenesti, de la campie pana in zona montana, la altitudini maxime de 800-1000 m, fiind utilizata inca din antichitate in medicina populara.
Rostopasca
Fara cerinte deosebite fata de temperatura, rostopasca necesita o temperatura de 4-6°C pentru germinatia semintelor . Cresterea si dezvoltarea plantei se face la o temperatura moderata.

Rostopasca prefera in sol si in aer un grad mai mare de umiditate, solicitand in permanenta apa, dar nu si excesul acesteia. Evitand lumina directa rostopasca se instaleaza pe soluri usoare cu suficienta materie organica, pe terenuri tasate, cu pietris si chiar cu nisipuri.

Avand o tulpina ramificata, inalta pana la 100 cm, dispers-paroasa, Rostopasca dezvolta frunze alterne, cu doua-cinci perechi segmente inegale-crenate, pe fata inferioara glabre sau dispers-paroase si flori de culoare galbena.

Toate partile plantei contin suc laptos (latex) de culoare galbena, care, in contact cu aerul, se brunifica.

Ramurile si tulpinile tinere de rostopasca se recolteaza in faza de inflorire deplina, de preferat in aprilie-mai, cand planta poseda cea mai mare cantitate de principii active. Uscarea se face la umbra, in strat subtire, de preferat in poduri acoperite cu tabla. Se intorc la doua-trei zile. Uscarea artificiala la 35-40°C.

Rostopasca contine alcaloizii chelidonina, homochelidonina, oxichelidonina, mezoxichelidonina, cheleritrina, sanguinarina, coptizina, protopina, alocriptopina, cantitati mici de berberina, sparteina, vitamina C, rezine, ulei volatil, saruri minerale.

Extractele din Rostopasca au efecte antibiotice pe un mare numar de germeni patogeni. Sucul proaspat este un bun caustic impotriva negilor. Are efecte antitumorale de tip colchicinic, antimitotic.

Rostopasca este folosita in combaterea negilor, bataturilor, cheliei (alopeciei), ca adjuvant in tratarea tuberculozei pielii, tratarea ranilor, fistulelor, psoriazisului si fortifica parul.

Tratamente naturiste pentru bataturi
  • suc proaspat obtinut prin ruperea plantei de pe rizom, sau prin ruperea rizomului; se aplica pe locul afectat badijonari de trei ori pe zi;
  • infuzie din doua lingurite cu pulbere de planta uscata peste care se toarna 200 ml de apa clocotita; se lasa acoperita 10-12 ore ; se strecoara; se pun mai multe comprese pe zi.
Reteta pentru ingrijirea mainilor
  • Cu sucul obtinut prin ruperea plantei se tamponeaza bine negii (verucile) de pe maini de mai multe ori pe zi, pana cand se desprind si cad.
Reteta naturista pentru ingrijirea parului, combaterea matretii si cheliei
  • Decoct si alifie; alifia se prepara din 6 g suc planta, sapun alb si unguent camforat; infuzie din 10 g planta uscata si marunt peste care se toarna un litru de apa clocotita; se acopera si se lasa 12 ore ; strecoara si se poate folosi. Tratamentul consta in tunderea parului. Se spala bi capul cu apa calda si sapun si se sterge cu un prosop; se pun timp de 6-8 mim comprese cu solutia obtinuta prin infuzie si apoi se aplica alifia dupa care frictioneaza bine. Combate chelia.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment