Panax Ginseng este una dintre cele mai apreciate plante medicinale. Numele ei sugerează faptul că este chiar "atotvindecătoare".

Folosit de mii de ani pentru tratarea unui număr mare de afecţiuni, ginseng-ul a ajuns în Europa în sec. al XIV-lea, dar calităţile sale vindecătoare i-au fost recunoscute de către europeni abia după patru secole. In Asia însă, ginseng-ul a fost, dintotdeauna, cea mai folosită şi apreciată plantă medicinală.

Are forma corpului omenesc
Cu forma sa care aminteşte de corpul omenesc, ginseng-ul este considerat de către chinezi drept o esenţă a forţei pământiului, aducătoare de energie binefăcătoare în organism. Planta are efect tonic, stimulează activitatea sistemului imunitar, îmbunătăţeşte capacitatea de reacţie a organismului la stres şi are efect antioxidant.

În acelaşi timp, este un puternic tonic fizic, nervos, intelectual, cardiac, pulmonar, şi sexual şi contribuie la reglarea proceselor metabolice. Ginseng-ul este cunoscut şi sub numele de "ren shen" care înseamnă în limba chineză "rădăcină de om" sau "rădăcina vieţii". Medicina tradiţională chineză îl include chiar în categoria "plantelor miraculoase".

Recomandări şi precauţii
În fitoterapie, ginseng-ul este utilizat sub formă de pulbere obţinută din rădăcină uscată, ceai şi capsule sau extract lichid de ginseng. Această "rădăcină a vieţii" este recomandată pentru întărirea imunităţii (de exemplu, în perioadele de epidemie de gripă), pentru revigorarea organismului suferind de oboseală cronică sau aflat în faza de recuperare după o boală acută ori intervenţie chirurgicală, pentru tratarea asteniei, anxietăţii, depresiei, tulburărilor de memorie, menopauzei şi andropauzei.

Important: înainte de a începe un tratament cu ginseng, consultaţi medicul! (După Săptămâna)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment