Cui nu îi plac seminţele de dovleac sau delicioasele plăcintele de dovleac ale bunicii? Dincolo însă de bucuriile gustative pe care ni le aduce, dovleacul este un aliment plin de vitamine, o adevărată minune pentru sănătatea noastră. Conţine antioxidanţi, betacaroten, vitamine şi este sărac în grăsimi.

Dovleacul conţine o multitudine de vitamine şi minerale, printre care zinc, seleniu, vitamina C, vitamina A, calciu, vitamina E, fier.

Consumul de dovleac ajută la eliminarea parazitilor intestinali, desfundă vasele de sânge, reglează colesterolul, stimulează activitatea rinichilor. Curele de crudităţi cu dovleac sunt recomandate în cancer, leucemie, scleroză în plăci sau diverse boli greu vindecabile. La rândul lor, seminţele de dovleac au un rol energizant.

Dovleacul poate fi consumat într-o varietate de forme: copt, sub formă de plăcintă, crud şi ras în, înăbuşit în supe, sub formă de decoct de seminţe, ca suc - folosit în tratarea maladiilor vasculare şi a altor boli.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment